Сега четете
ОС в Казанлък отмени решението си за изграждане на фотоволтаичен парк

ОС в Казанлък отмени решението си за изграждане на фотоволтаичен парк

С 35 гласа “за” Общинският съвет (ОС) в Казанлък отмени свое решение от 22 декември за предоставяне на общински имот в местното село Кънчево на частен инвеститор с цел изграждане на фотоволтаичен парк. На извънредната сесия присъстваха още кметът на Кънчево Стойно Стойнов и жители на населеното място.

На 22 декември м.г. Общинският съвет прие предложението за изразяване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж с 20 гласа “за” от общо 35 гласували. Решението беше върнато от областния управител Ива Радева за преразглеждане с мотива, че е незаконосъобразно. Жителите на Кънчево организираха два протеста. Притеснението им е, че е възможно негативно влияние на такива централи върху хората, земята и животните, както и това, че решението е взето “в пълно затъмнение”. Зад техните искания застанаха общинските съветници от политическа партия “Има такъв народ”, както и съветниците и народни представители от “Възраждане”.

Причината за искането на председателя на Общинския съвет за отмяна на решението от 22 декември е правното становище на юриста на съвета. То потвърждава мотивите в заповедта на областния управител.

По време на сесията кметът на Кънчево Стойно Стойнов заяви, че е твърдо против изграждането на фотоволтаичен парк в землището на селото. Той посочи, че населеното място е най-ощетено в общината по отношение на отнемане на природни богатства и призова съветниците да гласуват за отмяна на решението и да не отнемат “светилището на село Кънчево от неговите жители”.

“Искам да обърна внимание, че това, което ще гласуваме в момента, е изцяло с мотиви, които са юридически поради незаконосъобразността. Мотивите на жителите обаче са съвсем различни”, коментира председателят на групата на “Възраждане” Димитър Пашев. Той посочи, че след отстраняване на административните пропуски вероятно предложението ще бъде гласувано отново и предупреди кънчевци да бъдат бдителни. Ние от „Възраждане” ще ви информираме какви документи влизат за обсъждане в Общински съвет, категоричен беше той. Пашев подчерта, че кметът на населеното място не е бил уведомен за обсъжданото предложение и зададе въпроса на какво се дължи това. Председателят на Общинския съвет коментира, че със сигурност е била уведомена общинската администрация и единствената възможност за това недоразумение е смяната на секретаря на Община Казанлък.

Пламен Караджов от групата на “БСП за България” отбеляза, че съветниците не са били запознати с исканията на жителите на Кънчево и призова кметовете на населените места да присъстват на всички заседания на Общинския съвет. “БСП няма да подкрепи това предложение, дори да бъде внесено отново, защото чухме вашето желание”, каза той.

Вижте и

Председателят на групата на “Има такъв народ” Живка Железова напомни, че предложението за изграждане на фотоволтаичен парк на този терен е обсъждано в Общинския съвет няколко пъти. По думите ѝ в решение от 30 март м.г. ясно се казва, че там ще бъде изграден такъв парк, а през септември приемането на предварителното съгласие е отложено. Законът за местното самоуправление и местната администрация гласи, че за подобни казуси задължително се изслушва кметът на населеното място, каза още тя. Железова направи предложение всеки общински съветник да мотивира решението си от 22 декември, но предложението не беше подложено на гласуване.

Николай Златанов и Младен Желев от групата на ГЕРБ коментираха, че на 22 декември са гласували “за”, защото в никой доклад не е имало посочен признак за незаконосъобразност, а тогава не са били запознати с мнението на жителите на селото. По същите причини днес групата на ГЕРБ ще гласува за отмяната, отбелязаха те.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре