Сега четете
Рафет Улутюрк – „Бултюрк“ ще определи следващия кмет на Истанбул!“

Рафет Улутюрк – „Бултюрк“ ще определи следващия кмет на Истанбул!“

С г-н Рафет Улутюрк – председател на най-голямата изселническа организация на български турци в Турция, със седалище в гр. Истанбул „Бултюрк” разговаряме по въпроси свързани с процесите протичащи в ДПС, както и във връзка с предстоящите Местни избори в Република Турция тази година.

 

– Г-н Улутюрк как ще коментирате предложението на Ахмет Доган, Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бъдат съпредседатели на ДПС? Какви са реакциите сред изселниците в Турция.

 

Ахмет Доган, от 34 години манипулира турския избирател с ДПС, изглежда че вече пътят е достигнал до своя края.  Решението му между сърце и портфейл е явно – както винаги той се насочва към портфейла, съюзничеството или продажбата на ДПС на Пеевски. Когато прочетете правилно изявленията на Доган, бивш русофил, става ясно, че сега той е настроен да се прикрие в сянката на Америка с Пеевски.

Вярно е, че след като усеща че парите свършват, Доган сваля Мустафа Карадайъ от качеството му на председател и обявява Пеевски за единствен председател.

В предвид идващите промени, Ахмет Доган или тези които го подвеждат усещат, че трябва да предприеме нещо, затова бързо обявява д-р Джевдет Чакъров за съпредседател преди 24 февруари, за да го включи до Пеевски.  Както знаете, на Пеевски и Ахмет Доган влизането им в Турция все още са забранени.  Следователно изглежда, че този подход с д-р Чакъров е временно решение за турските отношения и представителство пред турските избиратели.  С други думи, с последната операция намерението на Ахмет Доган е да свърши ДПС. Затова може да е продал ДПС на Пеевски, но в крайна сметка ще има силна борба между двамата. В края на крайщата ще загуби само ДПС.

 

-На 31 март в Турция предстоят местни избори. Управляващата партия на президента Ердоган цели да си върне Истанбул. Възможно ли е това да се случи?

 

Да, на 31 март е ден, който е изключително важен за турската политика, защото това е денят, в който ще се реши кой ще управлява Истанбул. Тъй като Истанбул е символ на Турция. Властта има намерение да възвърне Истанбул, който загуби през последните избори, и ще се бори с всички сили.  В същото време в Истанбул се води тайна война между властта и опозицията, която е забавила обслужването на гражданите и намалила ползите. Вече е ясно, че тези избори ще бъдат много тежки. Властта трябва да спечели в Истанбул, в противен случай загубите ще се увеличат. Затова Имамоглу трябва да се справи не само с опозиционен кандидат, а с икономическа и политическата сила на властта. На тези избори ние ще бъдем решаващите за Истанбул и за Байрампаша.

В световен контекст, където има войни, особено в съседните страни, и където става дума за икономически усуквания, кандидатът, който представя възможни обещания за бъдещето, представя ползотворни проекти за гражданите, строи мечти за щастливо бъдеще и поддържа топъл контакт с избирателите, е този, който не става жертва на затрудненията на властта.  В този контекст вярвам, че този кандидат ще спечели.

 

 

 

 

 

 

– Българските изселници в Турция участват ли активно в местната политика в страната. Има ли кандидати кметове с корени от България?

Вижте и

 

Българските турци, когато пристигнат тук, се включват в политиката, икономиката и културата във всякакви области със своите собствени знания и умения.

Чрез представителствата си в местната политика чрез неправителствените организации, които ги представляват, те активно предават своите искания и изисквания на упълномощените лица и винаги участват във важни области на местното управление.

По-точно казано, може да се каже, че ние турците от България често участваме в по-скрити области на отговорност, отколкото в публично известни задачи.

Например в района, в който сме, двама от заместниците на кмета на община Байрампаша са от нас и са от квотата на БУЛТЮРК. Един от тях е кандидат за кмет. Така че нашите сънародници са последователни в участието си в политическия живот тук и винаги са били част от решенията в Турция, където и да са. Дори можем да кажем че на тези избори, ние Българските Турци ще решим кой ще спечели изборите в Истанбул.  Ние в Истанбул сме около един милион избиратели. Разликата в предишните избори на последните е 800 хиляди. Значи ние може да решим кой да спечели.

 

– Какви са нагласите сред нашите изселници там, повече клонят към опозиционните партии или към управляващата?

 

Турците в България предпочитат да гласуват за политици, които им са близки, и повечето следят изселническите организации вместо да бъдат фанатични поддръжници на конкретна партия, поради своята структура.  Затова е грешно да се разглежда предпочитането на нашите сънародници като разделение между власт и опозиция.  Те гласуват в посока на проекта, услугата или политиката, за която са убедени, че е предложена от конкретен кандидат.  Благодаря ви, че зададохте този въпрос, защото искам да напомня, че грешката на турските политици, особено на тези от България, е да считат българските избиратели за лесно манипулируеми, използвайки ги демографски, което често води до провал на изборите.  На тези избори ние ще бъдем решаващите за Истанбул и за Байрампаша.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре