Сега четете
Ще ескалира ли напрежението в Червено море след атаките срещу хутите в Йемен?

Ще ескалира ли напрежението в Червено море след атаките срещу хутите в Йемен?

САЩ и Великобритания атакуваха позиции на хутите в Йемен, което беше определено като „пряк отговор“ на нападенията срещу кораби в Червено море. Малко след това българският президент Румен Радев събра службите за сигурност заради напрежението в Близкия изток.

Ще се стигне ли до още по-голяма ескалация на напрежението – темата коментира в предаването „Тази събота“ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Продължението е, че хутите отвърнаха с ракетен обстрел, а буквално преди часове САЩ бомбардираха нови позиции на хутите – радарни инсталации близо до столицата Сана. На този етап ние трябва да бъдем много внимателни в анализите за напрежението в Близкия изток“, коментира проф. Чуков.

 

По думите му Йемен се превръща в „гнездо“, което ще генерира автономно напрежение и е логично да се свърже случващото се в Газа с това, което се случва в Червено море.

 

„Имам лошото предчувствие, че ситуацията няма да приключи с няколко удара, напротив. Трябва да се каже, че САЩ са предупредили хутите за тези първоначални удари. Оттук насетне зависи от хутите как ще се развият събитията“, уточни арабистът.

 

Вижте и

Според него най-мрачният сценарии е районът в Червено море край Йемен да се превърне в източник на по-сериозно напрежение от това в Ивицата Газа.

 

Двама български моряци все още са в плен на борда на отвлечения в региона кораб Galaxy Leader.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре