Сега четете
От „Възраждане“ са подготвили сигнал до прокуратурата за намерение да бъде изграден фотоволтаичен парк в казанлъшкото село Кънчево

От „Възраждане“ са подготвили сигнал до прокуратурата за намерение да бъде изграден фотоволтаичен парк в казанлъшкото село Кънчево

От „Възраждане“ сигнализираха на брифинг в парламента за намерение да бъде изграден фотоволтаичен парк в казанлъшкото село Кънчево, който според тях ще ощети общината. Още сутринта в началото на пленарното заседание, те излязоха и с декларация от парламентарната трибуна.

 

Става дума за пореден случай на придобиване на огромни територии земеделски земи с цел изграждане на фотоволтаичен парк, по-конкретно в казанлъшкото село Кънчево, обясни пред медиите Даниел Проданов. Той добави, че са подготвили сигнал до районната, окръжната прокуратура, с копие и до главния прокурор, защото по думите им има нарушения в процеса. Придобиват се декари на смешни цени с амбицията за огромни печалби, добави депутатът.

 

Става въпрос за решение за отдаване на възмездно право на строеж за изграждането на фотоволтаична централа с мощност между 33-50 мегавата в землището на село Кънчево на територията на 375 дка общински земи, които в голямата си част са земеделски и вече са с променен статут за 30 години срещу 400 хил. лв., разясни Димитър Пашев, общински съветник от „Възраждане“ в Казанлък. По думите му самата оценка, направена с възлагателно писмо, е с дата 30 ноември м.г., а оценителят, който по закон не би трябвало да е един човек, дава тази минимална сума. Инвеститорът, по предварителни изчисления, ще спечели около 9,5 млн. лв. на година, а за целия 30-годишен период – между 160-190 млн. лв., отбеляза Пашев. Ние смятаме, че става въпрос за огромно ощетяване на община Казанлък, добави той. По думите му предварително не е имало нито обществено обсъждане, нито някой от общината се е обърнал към хората от селото, към кмета на населеното място, за да обяви какви са намеренията на инвеститора.

 

Освен това областният управител е върнал решението на Общинския съвет, като незаконосъобразно, защото статутът на земите е сменен с обикновено мнозинство, а не с квалифицирано. Ние предприехме всички законови действия, както и с помощта на гражданите активирахме достатъчно обществена енергия, за да се противопоставим това решение да бъде потвърдено в Общинския съвет, каза Пашев.

 

Вижте и

Депутатът от „Възраждане“ Искра Михайлова отбеляза, че има подписка, под която са се разписали повече от 50 процента от жителите на селото.

 

Даниел Проданов уточни, че според инвеститора, проектът ще осигури не повече от 30 работни места.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре