Сега четете
Мирослав Маринов: Темата с трихинелозата и АЧС е актуална целогодишно

Мирослав Маринов: Темата с трихинелозата и АЧС е актуална целогодишно

Демонстрация на вземане на проба за трихинелоза и Африканска чума по свинете (АЧС) от мъжка дива свиня, отстреляна вчера при санитарен лов, беше направена днес на територията на Държавно ловно стопанство (ДЛС) „Витошко-Студена“.

 

„Дивата свиня е един от едрите видове дивеч, които са най-атрактивни за българския ловец. Въпреки че груповият лов на дива свиня е до края на втората седмица на януари, в оградени площи, в базите за интензивно стопанисване и ползване на дивеч, е до края на февруари. Освен това индивидуалният, селекционният и санитарният лов продължават през цялата година“, посочи заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов, допълвайки, че темата с трихинелозата и Африканската чума по свинете е актуална целогодишно.

 

Той обясни, че след отстрел се спазват определени правила – дивата свиня се опакова и се транспортира до мястото за първична обработка, каквото всяка една дружинка и ловно стопанство имат. В близост има яма за отпадните животински продукти. Във всяка дружинка има лица, обучени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да разпознават болестите по дивеча и да вземат нужните проби. До излизането на резултатите животното се съхранява в хладилни условия.

 

Самите проби се въвеждат в модул „Лов“ на мобилното приложение на БАБХ и резултатите излизат там в рамките на един ден. След вземането на пробите те се предават в Държавните горски ловни стопанства, които ги транспортират до акредитираните лаборатории. Акредитираните държавни лаборатории за трихинелоза са 8, но има и частни такива, докато за АЧС са 3.

 

„С оглед контролните функции и загрижеността за населението БАБХ всяка година по време на активния ловен сезон прави пакети за изследвания, където сумата е символична, т.е. при изпращане на проба за АЧС и трихинелоза сумата е 1 лев“, коментира изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински. Той заяви, че методът за изследване на трихинела според европейския регламент е доста сигурен.

 

Вижте и

Д-р Патарински подчерта, че трябва да се стимулира тази функция с цел ранна превенция към двете заболявания и да не се допуска заразяване на хора, както в случая от миналата седмица, при който 30 души се оказаха в болница след консумация на неизследвано месо от дива свиня.

 

Изпълнителният директор на БАБХ цитира данни, според които за миналата 2023 г. са отстреляни около 12 000 диви свине, от които 123 проби са излезли положителни за трихинелоза, а 840 – за АЧС. По думите му във всяка кланица у нас има ветеринарен лекар и контролът е непрекъснат, така че хората могат да са спокойни, че месото е безопасно.

 

Зам.-министър Маринов припомни, че АЧС навлезе у нас през Румъния, като първите случаи бяха през 2018 г. и по-масово през 2019 г. В Североизточна България дивата свиня емигрира на югозапад, но към днешна дата тя е започнала полека да се възстановява в тези райони. „Българският ловец доста грижовно се отнася към свинята и самите дружинки създадоха свои правила да не стрелят по бременни животни, по водач, по женски. Някои дружинки дори цял сезон не ловуваха дива свиня“, разказа Маринов по повод възстановяването на вида.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре