Сега четете
Адвокат: Нито един служител в МВР не е обучаван за преследване с кола и действията след това

Адвокат: Нито един служител в МВР не е обучаван за преследване с кола и действията след това

Каква е версията на полицията за фаталното преследване с девет патрулки в Стара Загора?

Дейността по преследване и задържане на лица, които се намират в движещи си автомобили, не е правно регламентирана в Закона за МВР или друг нормативен акт. Освен това, нито един служител в МВР не е обучаван как да реагира в подобни ситуации. Това заяви в ефира на предаването „Здравей, България” адвокат Галентин Грозев.

След случая на 25 август 2022 г. с двамата бургаски полицаи, които загинаха при препречване пътя на автобус с мигранти, са издадени методически указания. „Тези правила са лаконични – общо шест страници, и касаят всички хипотези. По отношение на преследването на автомобили има девет реда, в които се описва за какво става дума, още три реда за това какво се прави при ПТП и още четири реда за евентуална употреба на оръжие. Това е всичко в методическите указания. Те са спуснати за сведения на служителите. Питайте главния секретар какъв контрол е оказал по тези указания”, коментира адвокат Грозев.

„Тези указания са нещо като книжка за карате. Като я прочете човек, му връчват черен колан и го пращат на световно. И после се чуди човек защо се е прибрал пребит. Няма практическо обучение в МВР. Няма нито един полигон – нито автополигон, нито мотополигон. Няма и такива действия, които се извършват в други служби като НСО”, обясни той.

Според юриста действията на служителите на МВР в Стара Загора при преследването и задържането на бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев са законосъобразни. „Ясно се вижда, че главата и раменете на лицето не са засегнати при задържането”, обясни адвокат Грозев. И предположи, че задушаването може да е причинено и от катастрофата.

„Не видях отворена въздушна възглавница в колата, а е имало поне три ПТП-та. Не видях и колан. Човек с колан не може да бъде изваден по този начин. Преди това 20 минути се е движел почти неадекватно из Стара Загора. Вероятно става въпрос за голяма житейска трагедия. Самият човек е бил в състояние, което сам не може да контролира, а полицаите не са знаели, че е в такова състояние”, обясни адвокат Грозев.

Вижте и

Тампонирането означава препречване, обясни още юристът. По думите му в методическите указания е описано, че преследването започва с информиране от страна на преследващия екип, а не със сигнала от 112. Екипът, който е преследвал Пенев, е заявил първата информация за него, основавайки се именно на сигнала. Следващите екипи, които също са се включили в гонката, са били ръководени от оперативния дежурен център на Стара Загора.

„Малко прилича на военна операция. Щабът никога не се намира на първа бойна линия. Той ръководи, без да е реално ангажиран с действията”, каза адвокат Грозев.

„Действията на полицаите са в резултат най-вероятно на това, което са чули и видели по телевизията, тъй като практическо обучение за изваждане от автомобили няма. Самото задържане е съвсем нормално, тъй като все пак се касае за шампион по борба. Нормално е няколко души да се опитват да му сложат белезници. Възможно е при задържането на лицето – за сломяване на съпротивата му, да се употреби физическа сила, за която след това се съставят и съответните доклади. Но след поставяне на белезниците, категорично видях, че това лице не е удряно. Беше в съзнание. Смятам, че причините за смъртта му не са следствие от действията на полицаите”, заяви адвокат Грозев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре