Сега четете
Единственият каменен мост във Варна привлича вниманието на туристите през празничните дни

Единственият каменен мост във Варна привлича вниманието на туристите през празничните дни

Единственият каменен мост във Варна привлича вниманието на туристите през празничните дни. Той се намира в квартал „Виница“ до Добрева чешма, наричана още Царска вода. Смята се, че е част от системата за водоснабдяване, изградена за Двореца „Евксиноград“ по времето на княз Фердинанд, каза за БТА археологът Александър Минчев.

 

Това е съоръжение с над стогодишна история, което е запазено много добре и е още действащо, отбеляза историкът. По думите му то представлява частичен акведукт, направен много здраво и качествено в края на XIX век. Предназначението му е по него да минава водопроводът към Двореца „Евксиноград“. Чешмата е с висок постоянен дебит, а зоната е вододайна и в момента.

 

Минчев припомни, че от този район е започвал също и един от ранните римски водопроводи на античния град Одесос, открит в началото на ХХ век. Той е бил подземен и трасето му е продължавало до самия античен град. Основната му цел е била да осигури вода за големите римски терми, построени в края на II век.

 

Вижте и

Археологът смята, че по-подробно проучване на историята на стария каменен мост трябва да бъде инициирано от местните хора или администрацията. В момента районът около моста е замърсен с отпадъци, а табелката, поставена на чешмата преди години от велоклуб „Устрем“ с указания, че водата е в норма, е счупена.

 

От мястото, където са мостът и Добрева чешма, започва маркиран туристически маршрут, който минава през Аладжа манастир, Природен парк „Златни пясъци“ и продължава към село Кранево.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре