Сега четете
Пада тайната на осиновяването

Пада тайната на осиновяването

Народното събрание прие на второ четене част от промените в Семейния кодекс. Със 179 гласа “за”, 10 “против” и 9 “въздържал се” народните представители приеха да падне тайната на осиновяването.Промените в Семейния кодекс се отнасят не само за тайната на осиновяване и произход, но изграждане на информационна система и допълнителна работа на хората, които са ангажирани с процеса на осиновяване.

Предложението да падне тайната при осиновяване бе внесено от ПП-ДБ, но в правна комисия бе отхвърлено. След разговори през днешния ден ГЕРБ-СДС и ДПС решиха да подкрепят предложението в пленарната зала.

Деница Сачева поясни, че законопроектът е общ, а предложението, свързано с произхода, е на ПП-ДБ. „Днес окончателно взехме решение да го подкрепим”, подчерта тя.

С измененията отпада изискването за „важни обстоятелства“ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази информация. Освен осиновения и осиновителите, към съда вече ще могат да се обърнат наследниците и съпругът/ съответно съпругата на осиновения, добавя БТА.

Осиновителите, навършилият осемнадесет години осиновен, неговите низходящи, съпругът/ съответно съпругата може да поиска от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, записаха депутатите.

Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врата, след като уведоми за производството родителите по произход на осиновения и изслуша заключението на прокурора, се произнася с решение. Уведомяването на родителите по произход на осиновения не се извършва в случаите, когато те не могат да бъдат призовани по реда на Гражданския процесуален кодекс или са починали.

Вижте и

С приетите изменения в Семейния кодекс се създават Национална електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване. Предвижда се платформите да са готови до 1 януари 2025 г.

Осиновяващият трябва да е най-малко с петнадесет години, но не повече от петдесет години по-възрастен от осиновявания, прие парламентът. Въвежда се процедура, която да прекрати практиката родители да предотвратяват вписването на децата в регистъра за осиновяване, като обещават да ги вземат от институциите или да ги настанят в семейство на роднини, но това не се случва.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре