Сега четете
КЕВР въвежда специализиран софтуерен модел за анализ на енергийния пазар от 2024г.

КЕВР въвежда специализиран софтуерен модел за анализ на енергийния пазар от 2024г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) въвежда от началото на 2024 г. специализиран софтуерен модел за анализ на енергийния пазар, съобщиха от регулатора.

Внедряването на модела в работата на дирекция „Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия“ (РЕМИТ) на регулатора ще подобри рязко ефективността на мониторинга, анализа, установяването и докладването на пазарни манипулации, посочват от КЕВР.

Софтуерният пакет е разработен съвместно от екип на „АйБиЕм“  (IBM), партньорът на компанията у нас „Ай Би Ес–България“ ЕООД (IBS) и дирекция РЕМИТ.

По този повод в Комисията беше подписано споразумение между „Ай Би Ес– България“ ЕООД и КЕВР, с което енергийният регулатор придобива безвъзмездно разработения специализиран софтуерен модел за анализ на енергийния пазар. Споразумението беше подписано от председателя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния директор на „Ай Би Ес – България“ ЕООД  Горан Ангелов.

Понастоящем в ЕС няма регулаторен орган, който да е разработил сходен, с елементи на изкуствен интелект, аналитичен модел или инструмент за установяване на данни за подозрителни транзакции, които имат характеристики на пазарна манипулация на енергийните пазари, се посочва в съобщението.

„Разработеният иновативен софтуерен модел е резултат на последователните усилия на Комисията да въвежда нови технологични решения в дейността на регулатора, свързана с анализа и мониторинга на електроенергийния и газовия пазар. С рязкото нарастване на търгуваните количества на енергийната борса, считано от 1 юли 2024 г., моделът ще осигури много по-голяма бързина и ефективност на разследванията за евентуални злоупотреби от страна на пазарни участници“, каза председателят на КЕВР

Иван Иванов на церемонията за подписване на споразумението. Той посочи, че Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в Европа /АСЕР/ е оценила изключително високо усилията на КЕВР за разработването на новия технологичен продукт. На последното заседание на организацията в Париж само три регулатора – на България, Франция и Испания, са били поканени да направят презентации на приключили разследвания на пазарни манипулации, на която са представени и резултатите от разработения от КЕВР софтуерен модел, което е значимо международно признание за Комисията, каза Иванов.

Вижте и

„През изминалата година и половина екипът на „Ай Би Ес– България“ и дирекция РЕМИТ вложиха големи усилия, за да постигнат необходимия резултат. Вярваме, че разработеният софтуерен модел е много добра основа КЕВР да направи значителен скок в дейността си по разследвания на енергийните пазари“,  каза Горан Ангелов.

Специализираният софтуерен модел за анализ на енергийния пазар отговаря на необходимостта КЕВР,  на дирекция РЕМИТ, да базира своята дейност както въз основа на сигнали от лица, които извършват сделки по занятие или от пазарни участници, така и въз основа на наблюдения и анализ  на реални данни от борсите за търговия на природен газ и електричество, обясняват от КЕВР. Внедряването на новия  модел за анализ на енергийния пазар е наложително и с оглед на  значителното повишение от 2022 г. насам на броя на търговските сделки на пазара на едро на електроенергия и газ и на броя на пазарните участници, отбелязват от регулатора.

От КЕВР отбелязват, че досега са се  произнесли с три решения за налагане на имуществени санкции на енергийни дружества за установена манипулация на пазара на едро с енергия в съответствие с европейски регламент, срещу общо 9 търговски дружества на обща стойност над 3,5 млн. лв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре