Сега четете
Няма да подкрепя проекта за промени в Конституцията

Няма да подкрепя проекта за промени в Конституцията

„Създаването на Глава 6 от нашата Конституция през 1990 – 1991 г. беше постигнато в политически период на изключително остро противопоставяне на две или повече политически формации. Тогава искам да ви напомня, въпреки тази политическа конфронтация, политиците стигнаха до мъдрото решение, че трябва в промените за съдебната власт да има баланс, който по най-добрия начин да обслужва нашето демократично общество“. Това заяви Бойко Рашков, народен представител от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в хода на повторното обсъждане на промените в Конституцията.

Рашков посочи, че тогава за политическата квота във Висшия съдебен съвет не е имало никакво съмнение, че трябва да има паритет между представителите на професионалната квота и политическата квота, че той трябва бъде съставен от трите звена на съдебната власт.

Той припомни за изказвания, станали като нарицателни за съдебната власт. В момента сме напът да улесним политическия начин на въздействие върху прокуратурата, отбеляза Бойко Рашков. С това свое предложение казваме на българското общество, че ние, като политици, ще се намесваме в структурирането на нашата прокуратура. Тази прокуратура, която ние сме ръководили доста време, като сме си избирали главните прокурори, независимо, че с някои от тях сме доказали своя политически провал, че сме избирали хора без необходимите по Конституция предвидени високи професионални и нравствени качества, които сринаха авторитета на българската прокуратура, каза Рашков. По думите му с предлаганите изменения се цели да се засили политическата възможност за избор точно на такива ръководители на българската прокуратура. Той обърна внимание, че политическият фокус е предимно към прокуратурата, не толкова към съда.  Аз, ако остане проектът с това му съдържание, искам да заявя, че няма да подкрепя този проект, заяви Рашков .

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре