Сега четете
проф. Даниела Бобева: България прави прогрес в зеления преход

проф. Даниела Бобева: България прави прогрес в зеления преход

България прави прогрес в зеления преход, заяви каза пред журналисти проф. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките (БАН) преди началото на днешната ежегодна научна конференция „Икономическо развитие и политики: реалности и перспективи. Национални и европейски предизвикателства на прехода към зелена икономика“, която се провежда в сградата на Института. По думите й страната ни има изключително ефективна работа на финансовите институции по отношение на изпълнението на ангажиментите. Освен това в България има частен сектор, който много бързо се „обръща“ към зелените проекти и към  самофинансирането.

„Ние като цяло започнахме зеления преход без пари. Първите пари дойдоха едва в началото на тази година и досега са усвоени само 183 милиона, от които по-голямата част са за метрото в София“, заяви проф. Бобева. Според нея по някои показатели България е в много по-добро състояние в сравнение със средноевропейските. Тя даде за пример защитените зони и намаляването на въглеродните емисии спрямо 1990 г. Най-зле е страната ни по показателите в кръговата икономика и отпадъците, където България изостава от повечето страни. „Аз си мисля, че с едни бързи и ефективни мерки ние ще преодолеем изоставянето в тази област“, коментира проф. Бобева.

Проф. Бобева добави, че България е направила голям прогрес през последните две години в изграждането на възобновяеми енергийни източници, само че цените се сринаха и сега голяма част от фотоволтаиците не работят или имат затруднения в изплащането на кредитите си. „Ето един дефект на прекалено бързия преход – да се оформят едни балони в различни сектори на икономиката“, заяви проф. Бобева.  Тя препоръча да се преосмисли не само начина, но и скоростта, с която се правят реформите.

Вижте и

Големият дефицит е, че технологиите изоставят спрямо амбициите. „Къде е водородът, къде са батериите?“, попита проф. Бобева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре