Сега четете
д-р Валентин Димитров е освободен от поста директор на болница „Пирогов“

д-р Валентин Димитров е освободен от поста директор на болница „Пирогов“

Директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста. Това потвърдиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза преди дни, че одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. По думите му се предвижда и прокурорска проверка. Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, каза още министър Хинков и посочи, че му предстои разговор с д-р Димитров заради констатациите в одита.

По-късно същия ден – на 28 ноември, проф. Ангелов каза, че констатациите в „Пирогов“, направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, трябва да се потвърдят от външен одит. Категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директорът на болницата, каза още той и посочи, че в комисията по здравеопазване е постъпил сигнал от директора на „Пирогов“, в който твърди, че върху него се оказва натиск.

От болницата тогава посочиха в свое съобщение, че „твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние“ на лечебното заведение и към момента няма просрочени задължения. Към ноември 2023 г. „Пирогов“ е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а „Национална здравноосигурителна каса дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година“, се допълва в съобщението. Д-р Димитров посочва още в съобщението, че към 30 юни 2022 г. е заварил болницата със загуби в размер на 2 675 000 лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000 лв. Една година по-късно болницата е на печалба 307 000 лв. без просрочени задължения, се добавя още в съобщението от директора. Към 30 октомври 2023 г. печалбата на „Пирогов“ е над един милион лева и болницата няма просрочени задължения към доставчици. Тези финансови резултати са постигнати, въпреки че загубите в интензивните сектори само за първата половина на тази година са над пет милиона лева, а само в детския интензивен сектор са 2 593 000 лв. От това се вижда, че интензивното лечение на деца и възрастни се дотира от печелившата дейност на болницата“, се добавя в съобщението.

Вижте и

По-късно днес се очаква допълнителна информация от Министерството на здравеопазването.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре