Сега четете
„Изменението на климата също е религиозен проблем“: Папа Франциск казва, че религиозните лидери са отговорни за планетата

„Изменението на климата също е религиозен проблем“: Папа Франциск казва, че религиозните лидери са отговорни за планетата

По време на климатично събитие на ООН, папа Франциск, който отсъстваше поради заболяване, сподели мнението си относно изменението на климата, твърдейки, че това е „религиозен проблем“, според Crux Catholic Media.

 

В забележки, прочетени от италианския кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, папа Франциск каза, че има спешна нужда да се действа „в името на околната среда“ и че не е достатъчно просто да се увеличат разходите. По-скоро „Трябва да променим начина си на живот и по този начин да образоваме всички на трезв и братски начин на живот“.

„Ето защо проблемът с изменението на климата е и религиозен проблем: неговите корени са в презумпцията на създанието за самодостатъчност“, каза папата.

Папа Франциск в събота призова участниците в срещата на върха на ООН за климата COP28 в Дубай да постигнат споразумение за спиране на глобалното затопляне, съобщава „Ройтерс“.

Припомняме, че 86-годишният папа планираше да присъства на конференцията, но възпаление на белия дроб го принуди да остане във Ватикана.Пълното му обръщение беше съкратено от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин го съкрати в рамките на 3-минутното време за речи.

„За съжаление не мога да присъствам с вас, както много желаех. Въпреки това съм с вас, защото времето е малко, каза Франциск в посланието си. Аз съм с вас, защото сега повече от всякога бъдещето на всички ни зависи от настоящето, което сега избираме. Аз съм с вас, защото унищожаването на околната среда е оскърбление срещу Бога“, каза той.

Франциск превърна защитата на околната среда в основна част от своето 10-годишно папство, като написа два големи документа по темата – през 2015 г. и миналия октомври.

Вижте и

„Нека този COP се окаже повратна точка, като демонстрира ясна и осезаема политическа воля, която може да доведе до решително ускоряване на екологичния преход“, казЗа да се постигне това, той каза, че е необходимо решително да се продължи напред с по-голяма енергийна ефективност, възобновяема енергия, но и промяна на разточителния начин на живот.

Той каза, че „пропастта между малцината богати и масите на бедните никога не е била толкова голяма“ и призова за опрощаване дълговете на бедните страни, които са по-малко отговорни за парниковите газове, но страдат повече от напредналите страни.

Той нарече това изплащане на „екологичния дълг“, който им се дължи за това, че страдат от нещо, което не са причинили.

„Нека бъдем внимателни към вика на Земята, нека чуем молбата на бедните, нека бъдем чувствителни към надеждите на младите и мечтите на децата! Ние имаме сериозна отговорност: да гарантираме, че те няма да им бъде отказано тяхното бъдеще, каза той. Климатът все по-бурно вика към нас да спрем тази илюзия за всемогъщество.“, каза той.а той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре