Сега четете
Ангел Джамбазки: Западните Балкани принадлежат исторически и културно към Европа

Ангел Джамбазки: Западните Балкани принадлежат исторически и културно към Европа

Западните Балкани до голяма степен принадлежат исторически и културно към европейската цивилизация, въпросът е как това да случи политически. Това заяви евродепутатът от групата на ЕКР Ангел Джамбазки, който откри в София шестата конференция „Западни Балкани“. Събитието се организира от Фондацията за европейска реформа New Direction, чийто вицепрезидент е евродепутатът. Съорганизатори са „Варшавски институт“ и Младежка мрежа за европейска демокрация (EDYN).

 

„Няма никакво съмнение, че критериите от Копенхаген трябва да бъдат спазвани. Почти без нито едно изключение, всички държави, които са или ще станат кандидати за членство, се стараят да изпълняват тези критерии. Има какво да се желае, разбира се, по отношение на критериите спазване на човешки права и право на самоопределение както от Белград, така и от Скопие. Това е основният „препъни камък“ пред започването на пълномащабни преговори за присъединяване на всички държави от т. нар. Западни Балкани към Европейския съюз“, посочи Джамбазки.

 

„Тук е мястото още веднъж да призовем политиците и обществениците в тези две държави да направят така, че да не спъват всички останали, да не ги бавят, да не губят тяхното време. Нито Косово, нито Албания, нито Босна и Херцеговина, нито Черна гора заслужават да губят време заради поведението на властите в Скопие, до голяма степен и в Белград. Това е нещо, което ясно трябва да се каже“, допълни Джамбазки.

 

Той подчерта, че се забелязват опити на тези две държави да се опитват да заобикалят правилата и критериите на Европейския съюз по пътя си към еврочленството.

 

„Друг важен въпрос е в какъв Европейски съюз ще се присъединяват държавите от Западните Балкани. Европейският съюз преживява бурна трансформация. Политическите ни противници се опитват буквално да го отвлекат на една плоскост, на която никой не знае какво ще се случи. Политическата идея за бъдещето на Европейския съюз е неприемлива и скандална за нас“, каза още Ангел Джамбазки пред участниците на форума.

 

Вижте и

Според него Съюзът и идеята за него се трансформират, отдалечавайки се от първоначалната идея, проектирана след края на Втората световна война. Джамбазки посочи още, че според него Европейският съюз се превръща в пирамидална структура, управлявана от европейско правителство в Брюксел, което не е избирано, а назначавано.

 

Ангел Джамбазки определи също като неверни аргументите на Австрия, с които ни държи извън Шенгенското пространство.

 

Настоящият форум се организира за шеста поредна година. На събитието ще се срещнат политици, общественици, журналисти и експерти за разговор по темите за бъдещето на региона, сигурността, свободата на медиите, свободата на самоопределянето и нужните реформи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре