Сега четете
Коледното дърво на София ще грейне на площад „Св. Александър Невски“

Коледното дърво на София ще грейне на площад „Св. Александър Невски“

Кметът Васил Терзиев ще запали празничните светлини и коледното дърво на София в 19:00 часа, съобщиха от Столичната община. За първи път това ще стане на новото пешеходно пространство на столицата — площада около храм-паметника „Св. Александър Невски”.

 

Най-емблематичната софийска забележителност ще засияе с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство, а през целия декември площадът от ул. „Г. С. Раковски” около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

 

Програмата за запалването на светлините на коледната елха на София включва концерт от 18:00 часа на детски танцови и музикални състави, вокално изпълнение на Елена Сиракова, и интерактивния пърформанс „Лумини“ с феерични светещи кукли и характери на „Жар Театър“ и „Фест Студио Жар“. Дядо Коледа ще пристигне на тържеството, за да се снима с децата.

 

През целия празничен месец площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти. Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното облагородяване на знаковата за столицата зона. В духа на посланието на инициативата „Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея „Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти.

 

Вижте и

Кампанията включва още коледен концерт на 20 декември с участието на Смесения хор към Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, а кулминацията е традиционният голям концерт за посрещане на Нова година, организиран от Столичната община.

 

Една от първите заповеди на новия кмет на София Васил Терзиев след встъпването му в длъжност по-рано този месец бе пространството около храм-паметника „Св. Александър Невски“ да се освободи от паркоместа, което е в синхрон с плановете за развитието на историческия център на столицата и множеството предложения от граждани и експерти за обособяване на площада като публично пространство, припомнят от общината.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре