Сега четете
Пълен провал, трети ден има блокирани хора, селища без ток, непроходими пътища

Пълен провал, трети ден има блокирани хора, селища без ток, непроходими пътища

„По отношение на снега – пълен провал, трети ден има блокирани хора, селища без ток, непроходими пътища. Това е абсолютен провал на всички равнища“, коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова снежната обстановка в страната и действията на държавните институции.

Попитана дали не трябва да се иска оставката на регионалния министър, Нинова каза, че отговорностите по този въпрос са разпределени между много институции и един човек да си подаде оставката не решава проблема. Според нея има няколко конкретни неща, които трябва да се свършат – първо да се провери има ли в общините и в бюджета на държавата достатъчно пари за почистване, да се ревизират договорите с почистващите фирми и да има контрол. Очевидно само глобите не са достатъчни, да се разтрогват тези договори, да се подписват нови с фирми и хора, които ще си изпълняват задълженията, допълни Нинова.

На въпрос относно коментара на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, че е готов да стане премиер, лидерът на БСП каза, че „не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава“. „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ допуснаха това да се случи – Пеевски да стане формалният говорител, формалният премиер, той да решава проблемите, коментира тя и добави, че те трябва да отговорят защо го допуснаха, при положение че имат мнозинство. Те се предадоха, смята Нинова. Ние сме опозиция на това правителство, така че дали Пеевски ще бъде негов говорител или Денков за нас е все едно, политиката му е сбъркана и знаете, че нашето искане за оставка и два вота на недоверие е категорично, заяви тя.

БСП обсъди на среща с 16 партии, с които са си сътрудничили на местните избори, как да продължи партньорството и как да направят, по думите на Нинова, „един голям фронт – ляво-център, патриотичен“. Вероятно първата ни тема ще бъде бюджетът, какви предложения да направим като парламентарно представена партия, посочи тя.

Нинова каза, че не са поканили на разговора коалиция „Левицата!“ (б.а. с която бяха заедно на местния вот в София). На тези избори в повечето райони те се явиха като опоненти на БСП, даже нещо повече – използваха наши кадри, бъркаха се в наши структури, така беше в Шумен, Сливен, Смолян, Видин, и като че ли бяха съсредоточили кампанията си повече срещу БСП, отколкото да я подчинят на общата ни цел срещу модела ГЕРБ, заяви тя.

Нинова съобщи, че от „БСП за България“ в бюджета за догодина ще предложат социалния си пакет, но нещо по-различно, което предлагат този път, е да бъдат обложени печалбите на банките с по-висок данък и да се сложи таван на банковите такси. Въвежда се глобален данък от 15% за корпорациите с оборот над 750 млн. евро, смятаме, че този данък може би трябва да се приложи и към банките, обясни тя.

Вижте и

Лидерът на БСП коментира, че министърът на финансите Асен Василев е приел някои предложения на БСП – например да се увеличи майчинството за втората година и да е равно на минималната работна заплата, както и да се повишат вдовишките добавки. Тя каза, че има проблем с безплатните сметки за преводите за трудови доходи и социални плащания и този механизъм трябва да бъде уточнен с поправки в закона.

За предстоящото гласуване на промените в Конституцията, Корнелия Нинова коментира, че е изненадана от едно изречение в изказването на Делян Пеевски, че този път ще имат повече от 160 гласа, в което тя видя „някакъв намек“, че ще има голямо мнозинство от 180 гласа. Това означава, че някъде са направили пробив в групите, ако съберат 180 гласа за бърза процедура, предположи Нинова. Нашата позиция остава същата и категорична – ние тези промени в Конституцията не ги подкрепяме, заяви лидерът на БСП.

Нинова очаква от проекта за промени в Конституцията да отпадне предложението за промяна на националния празник – Трети март. Под въпрос остава двойното гражданство за висшите длъжности и, доколкото разбрах, включително от тях, от колеги, с които говорим – напълно преработват частта, която касае съдебна реформа, което е още по-странно, добави тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре