Сега четете
Кръгла маса, посветена на развитието на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги, ще се проведе днес в София

Кръгла маса, посветена на развитието на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги, ще се проведе днес в София

Институтът за енергиен мениджмънт организира кръгла маса, посветена на темата „Електроенергийни мрежи и мрежови услуги – предизвикателства пред енергийния преход и пазарната либерализация“, която ще се проведе днес от 9:30 часа в Гранд хотел София, съобщиха организаторите.

За участие са поканени депутати, представители на държавни институции и регулаторни органи, представители на местните власти, бизнес организации, енергийни компании, НПО, научни звена, експерти.

През последните години темата за ролята на електроенергийните мрежи е обсъждана многократно, припомнят организаторите. Според Института за енергиен мениджмънт последните изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници и в Закона за енергетиката обаче въведоха не само нов тип правни фигури, но и се концентрираха върху нов тип взаимоотношения между участниците на енергийния пазар. Основният акцент в тези изменения беше свързан с насърчаването на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, както и активното включване на потребителите на енергийния пазар, вкл. и чрез т.нар. енергийни общности.

В този контекст беше направен опит за надграждане на съществуващата нормативна рамка, която от своя страна изисква и съответна адаптация на регулаторния режим. Независимо, че измененията в законодателството отразяват европейските тенденции и са свързани с развитието на електроенергийния пазар, все още съществуват редица открити въпроси, както от формална гледна точка, така и по практическото приложение на новоустановената правна рамка, считат от Института за енергиен мениджмънт.

Вижте и

Целта на кръглата маса е да акцентира именно върху тези предизвикателства, като се предложат и конкретни стъпки за тяхното преодоляване, посочват организаторите от  Института за енергиен мениджмънт.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре