Сега четете
Нинова: Асен Василев надигра всички

Нинова: Асен Василев надигра всички

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира от Шумен постигнатото споразумение между ПП – ДБ, ГЕРБ и ДПС за по-ранното отпадане на дерогацията. Тя го определи като надхитряване от страна на министъра на финансите Асен Василев спрямо ГЕРБ. Според Нинова, с отпадането на дерогацията има риск от повишение на цените.

„Асен Василев надигра всички, това е нашият коментар. Много перфидно ги надхитри. Това, което искаха ПП-ДБ, се случи. Дерогацията ще отпадне от 1 март истински и по същество. Смятам, че това, което Делян Добрев и ГЕРБ правеха в последните месеци с изваждането на документи, с критика към ГЕРБ, приключи. Да свиват знамето на революцията, очевидно ГЕРБ се предадоха. Неслучайно вотът на недоверие беше отложен, като ГЕРБ и ДПС не се регистрираха заедно с „Възраждане“ и ИТН, за да имат време именно за тези договорки“, коментира тя.

 

Асен Василев: Ако спрем дерогацията от днес за утре, кой ще намери танкери с газ?

Нинова смята, че сглобката се е събрала единствено заради икономически интереси.

 

„Прави впечатление, че като съобщение не излезе нищо позитивно за България и българския народ. Забрави се в този разговор увеличаването на данъците, бонус-донос, данък върху бакшишите и т.н. Нито дума за това, което чака хората. ГЕБ и ДПС забравиха за дълговата спирала, която ще ни вкарва уж Асен Василев и това не е тема на този разговор, забравиха за 3 % дефицит. Нищо от съществените за България и за българския народ въпроси тези хора не ги интересува. От самото начало на сглобката до ден днешен повтаряме едно и също. Договорката им за правителство представляват точно това разпределяне на порции за власт и за пари“.

Вотът на недоверие трябва да бъде успешен, защото наблюдаваме пълен разпад на държавата и България повече не може да се управлява по този начин, коментира още лидерът на БСП.

Винаги има смисъл от вот на недоверие, особено при такова слабо правителство. Това заяви пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Той е елемент на парламентарната демокрация и начин да се разговаря по ключови за страната въпроси.

Самото гласуване се провали, защото „Възраждане“, ИТН, ГЕРБ и ДПС и не се регистрираха и нямаше кворум. Мисля, че това беше договорено, за да се даде време на участниците в сглобката да си извиват ръцете и да си преразпределят порциите власт и сферите на влияние. Това не е консолидация около политики“.

 

Много неща има по отношение на националната сигурност, които са слабост и повод за вот на недоверие, обясни Нинова. Тя смята, че непрозрачно са опразнени складовете в армията, както и че такава има и при договарянето на новите доставки.

 

Корнелия Нинова обясни в предаването „Неделя 150“, че „Възраждане“ и ИТН целенасочено не са се регистрирали в НС, когато се очакваше да има гласуване на вота на недоверие.

 

„Типично е да си сменят позициите. Кой им диктува изцепки и позиции, които нямат нищо общо с истината, си е тяхна работа. Ние внесохме вота на недоверие и искаме оставката на това правителство. Регистрирахме се, за да има заседание и да се гласува този вот. Те не го направиха, за да дадат време на ДПС и ГЕРБ да извиват ръцете на ПП-ДБ“.

 

Тя не очаква вотът да мине следващата седмица.

 

„Не готвим трети вот. Съсредoточени сме върху бюджета за 2024 година и нашия алтернативен вариант“

 

Там, където съвпадат нашите политики, ще подкрепим на второ четене. На първо ще гласуваме против приемането на целия бюджет, обясни лидерът на БСП.

 

„Това, което се предлага в социалната сфера, ще подкрепим текст по текст, но няма да се съгласим да стане за сметка на увеличаване на данъците на хората“. Тя посочи, че ако БСП бъдат поканени да участват в обсъждането на бюджета, ще отидат.

 

Увеличението на минималната заплата от 1 януари е наша победа, отбеляза Нинова. Като такава припозна и приравняването на майчинството през втората година с минималната работна заплата.

 

Тя отбеляза, че цялостната политика държава – общини трябва да бъде променена.

 

Корнелия Нинова постави оценка Слаб (2) на правителството. Лидерът на БСП смята, че по никой от 5-те основни приоритета на кабинета не е постигнат успех.

„Шенген – няма да ни приемат до края на годината, не се знае и кога ще стане това. ПВУ – няма да дойдат парите до края на тази година. Не се знае и кога. Съдебна реформа – да сте ги чули да говорят за това? Няма да се случи и приемането в еврозоната.

 

Вижте и

Бюджет нямаме в средата на ноември. Карат се, разправят се. Цялата държава е заложник на икономическите им интереси. Не ги интересува каква ще е цената на горивата и как ще се отрази на икономиката.

 

Битката е за потоците пари в енергетиката. Не ги се интересуват от народа“

 

Ние сме категорична опозиция на това нещо, което нарекоха сглобка, заяви лидерът на БСП.

 

„Не отстъпваме от битката си с модела „ГЕРБ“ и дълбоката държава. ПП и ДБ излъгаха очакванията на хората и се прегърнаха с този модел“.

 

Не подкрепяме Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет, посочи тя.

 

„Ще предложим наш кандидат. Трябва да се даде възможност и на други партии, за да има взаимен контрол. Не е много добре, когато цялата власт остане в една партия“.

 

Нинова коментира и отношенията си с Ваня Григорова.

 

„Ваня Григорова направи грешка, че още първите дни, когато приключиха изборите, нападна БСП и се разграничи от нас. Не може така рязко да се разграничаваш от партията, която те е издигнала. Никой без партия не може да постигне такъв резултат“.

Цялото интервю на Явор Стаматов с Корнелия Нинова може да чуете в БНР .

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре