Сега четете
Убеден съм, че бюджетът ще бъде приет и ще бъде реалистичен

Убеден съм, че бюджетът ще бъде приет и ще бъде реалистичен

Аз съм убеден, че бюджетът в края на краищата ще бъде приет и ще бъде реалистичен. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков в ефира на предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио. Денков коментира, че една от неизвестните е плащането по Плана за възстановяване и устойчивост дали ще е тази или следващата година.

Относно коментара на Бойко Борисов, че това, което може да извади ГЕРБ от управлението, е корупцията и бюджетът, Денков коментира, че се надява след изборите ГЕРБ действително да влязат в този работен режим, от който всички имат нужда и визира работата по бюджета за следващата година и конституционните промени. Това, което е важно, което съм казал на министъра на финансите, е да направи възможно най-добрия бюджет, който той може да сглоби с приходи и разходи, които са реалистични.

Денков коментира въпроса за дефицита и неизпълнението на приходната част. Той увери, че няма никаква опасност извън границите на трипроцентния дефицит. Трябва да се подходи експертно, заяви Денков. Относно приоритетите на ГЕРБ-СДС за инфраструктурата и за общините, Денков подчерта, че бюджетът за капиталови разходи, който се предлага за следващата година е с 50 процента по-голям от тазгодишния, говорим за 12 млрд. лв, което е огромно увеличение на бюджета за капиталови разходи. Твърденията, че някой подценява капиталовите разходи, са напълно неверни. По отношение на частта за общините, ние имаме фонд от 1 млрд. лв, който е предвиден, какъвто фонд не е имало досега. Твърденията, че няма средства за общините, също са неверни. Тези средства трябва да се приемат от общините, когато има конкретни проекти, допълни Денков.

Относно доклада на Центъра за изследване на демокрацията, в който се твърди, че износ на горива от България, произведени от руски петрол, е допринесъл за 1 млрд. евро приходи за Кремъл, Денков заяви, че е ясно правителството е изразило подкрепа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която бе на посещение в България и се срещна с Денков, да поеме контрола върху спазването на санкциите за руския петрол, наложени от ЕС. Денков заяви, че е изготвил искова молба, която ще депозира в понеделник. Ще съдя Делян Добрев, заяви Денков и допълни, че Делян Добрев ще влезе в съда, за да се обяснява за тези персонални нападки. Внимателно прочетох доклада, в него има много внушения, които предполагат, че нещо може би се е случило, но по думите на премиера те се основават на информация, която не е вярна. Според него ако се реализа предложението за тридневна отмяна на дерогацията, каквото предложение вече е внесено от народния представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, ще се реализира сценарият, който е докладван от Съвета по сигурността за липса на достатъчно нефт за рафинерията, която много бързо ще изчерпи запасите си и горивата ще поскъпнат неимоверно. Всичко това е много ясно написано в доклади, които дойдоха в Съвета по сигурността, посочи Денков. По думите му затова правителството ще настоява за поетапен преход – до края на септември догодина, за да премахнем този риск към държавата, допълни той.

Относно твърденията за „сглобката“ и липсата на подкрепа за правителството, академик Николай Денков коментира, че не се отказва лесно и има висок праг на целенасоченост, защото иска да постигнат целите, поставени в управленската програма и да наваксат със задачи, по които са изостанали. Ако тръгне накриво ГЕРБ в това, което подкрепя, ще се обезсмисли моят престой тука, заяви той. Денков обясни, че би си тръгнал и ако Народното събрание приеме бюджет, който е неизпълним от правителството, както и ако ГЕРБ кажат – не искаме това правителство. Аз имам нужда от тяхната подкрепа, ние трябва да работим заедно, заяви Денков.

Относно исканата от него оставка на ръководителя на Държавна агенция „Национална сигурност“ във връзка с доклада, който стана причина за отмяна на машинния вот преди първия тур на изборите, Денков подчерта, че иска на поста човек, на когото може да има доверие, защото по Конституция, той  отговаря за тази служба. Г-н Тончев има за какво да бъде отстранен и президентът го знае много добре, каза Денков.

Вижте и

Относно вота на недоверие към правителството, насрочен за тази седмица, Денков подчерта, че в основната си част този вот на недоверие няма никаква основа.

Относно отношенията със силите в парламента, подкрепящи правителството – ГЕРБ-СДС, Денков каза, че те имат елементи на коалиционно споразумение, тъй като и ГЕРБ-СДС са участвали в писането на управленската програма, която са допълнили. Да се правиш, че нямаш отношение към този процес, е най-малкото некоректно, коментира министър-председателят. Той подчерта, че това, което липсва, е механизъм, с който да се вземат важните решения.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре