Сега четете
Бронхитът е нещо повече от лоша кашлица и може да има сериозни последствия

Бронхитът е нещо повече от лоша кашлица и може да има сериозни последствия

Основните симптоми на остър бронхит са рязко влошаване на общото състояние, интоксикация, повишена телесна температура, кашлица с храчки и понякога дори задух. Те могат лесно да бъдат объркани с тези на настинка, особено в ранните стадии. В случай на остър (краткотраен) бронхит, симптомите често продължават до две седмици. На този етап лечението обикновено е симптоматично, лекарствата, продавани в аптеките без рецепта, помагат да се справите с болестта.

Ако бронхитът не се лекува, той може да стане хроничен. Заболяването причинява прекомерно производство на гъста слуз в дихателните пътища, което прави дишането и обмяната на газ много трудни. Наред с емфизема, когато еластичността и здравината на белодробната тъкан е нарушена, хроничният бронхит, както смятат много експерти, е форма на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – заболяване, което често е несъвместимо с живота.

След като човек развие хроничен бронхит, той става податлив на други респираторни инфекции. Механизмът на насищане на органите и тъканите с кислород в тялото се нарушава – това в крайна сметка води до сърдечна недостатъчност.

За облекчаване на симптомите се предписват противовъзпалителни и антиалергични (антихистаминови) лекарства. Ако имате и хрема, тогава се препоръчват съдосвиващи капки. Лечението на кашлицата зависи от нейния вид и етап. През първите 2-3 дни, докато е още суха, се използват антитусивни лекарства. Веднага след появата на храчки се предписват отхрачващи и муколитични смеси или таблетки. Ако няма промяна в състоянието (температурата не спада, дишането остава затруднено), лекуващият лекар предписва антибиотици.

Народните средства (затоплящи компреси, мехлеми, инхалации, билкови чайове) играят спомагателна роля. Както при почти всяко заболяване, трябва да приемате повече течности. Топлите напитки помагат на храчките да излязат по-бързо – това ще ускори процеса на оздравяване. Лимоновият сок и медът са страхотни при бронхит – приемайте една супена лъжица от сместа вечер преди сън. Въпреки това, не трябва да се увличате със самолечение – само лекар може да ви каже как правилно да лекувате бронхит.

Вижте и

Бронхитът е нещо повече от лоша кашлица и може да има сериозни последствия – например да доведе до сърдечна недостатъчност.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре