Сега четете
Бойко Борисов:Призовавам Асен Василев да не отваря кутията на Пандора и да не води държавата към задлъжняване

Бойко Борисов:Призовавам Асен Василев да не отваря кутията на Пандора и да не води държавата към задлъжняване

Изключително важно в момента е ГЕРБ да си върне физиономията. Управляваме с либерални партии – да, но основният ни принцип е колкото се изкарва, толкова да се харчи. Това гарантира устойчивост и е честно да не задължаваме младите хора да ни плащат дълговете. Защото 3% дефицит означава нещо лошо. Това е задлъжнялост – взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита, е лошо нещо“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредно заседание на партията, свикано с цел да се направи преглед на досегашното управление на „сглобката“ и изпълнението на поетите ангажименти в управленската и изпълнителната програма на кабинета.

5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг – това са близо 250 милиона лева лихва годишно. Това не е добре! Призовавам Асен Василев да не отваря кутията на Пандора и да не води държавата към задлъжняване. Къде са мерките да излезем от 3-процентния дефицит и да се върнем към нулев? Или поне да е на излишък?“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Всички искат да се правят на добри, само че дълговете се трупат и лихвите са вече милиарди на година. Кой ще ги плаща? Не виждам мерки, които да гарантират връщането на тези дългове. Напротив – виждам мерки, които са комични – за доносите, за гъбите, и т.н. По времето на комунизма дефицитът със закон беше регулиран да бъде нула. Екзотиката няма да я приемем. Интересно защо след изборите се дават мерки, които драстично да увеличат данъците на жилищата в България – с по 40-50%. Логично беше хората преди изборите да знаят какво става. В програмата на ГЕРБ е записано никакво вдигане на данъци“, коментира още Борисов.

„Преди година ПП-ДБ говореха за 8 милиарда, че са били откраднати от ГЕРБ, а те самите теглят по 5 милиарда заеми“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Вижте и

Борисов настоя в бюджета за догодина поименно да бъдат посочени инфраструктурните проекти, които трябва да бъдат изпълнени.

„Хубаво е да продължим, както беше в началото – да събираме определени групи от експерти, които изработваха всичко, и след това ни го даваха за одобрение. В сегашната ситуация, във вторниците, примерно, бих предложил, тези министри, които са тук, в съответните комисии да идват, за да гледат сроковете и да решават как да работят. Тогава може да се каже, че и ние носим солидарна отговорност с тях. Но сега, като нямаме, например, зам.-министър в здравеопазването – ние сме дали решения, но те вече не ни питат за нищо, както стана с електронните рецепти. Сега министърът на финансите прави, каквото си реши – в Пловдив. преди изборите. смени шефа на НАП, същото е и в Хасково. И ако имахме зам.-шеф на НАП, щеше да ни обясни защо се сменят. Сега изглежда все едно ги сменят напук на ГЕРБ. И вместо да управляваме заедно, изглежда все едно сме опозиция. И ако този механизъм не сработи така, щета е и за ПП, щета е и за нас”, завърши Борисов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре