Сега четете
КЕВР ще определи на закрито заседание днес цената на природния газ за ноември

КЕВР ще определи на закрито заседание днес цената на природния газ за ноември

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши на закрито заседание днес каква да бъде цената на природния газ за ноември, по която „Булгаргаз“ да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

 

Любословие.бг припомня, че по време на откритото заседание, което се проведе в КЕВР на 26 октомври, директорът на дирекция „Природен газ“ в „Булгаргаз“ Веселин Синабов посочи, че определящата цена на европейския газов индекс TTF е 92 лева за мегаватчас, а тази за ноември е 100 лева за мегаватчас. „Въпреки това регулираната цена ще бъде по-ниска от нивата на европейските газови хъбове“, изтъкна той. Друга причина за увеличението е, че доставеният през октомври втечнен природен газ на терминала в Турция е по-малко и нужните количества ще трябва да бъдат заместени с други. Синабов обаче не пожела да се ангажира точно колко ще бъде повишението през ноември.

 

След заседанието от „Булгаргаз“ уточниха, че повишението на цената на природния газ през ноември ще бъде с 15 процента по-ниско от стойностите на TTF индекса.

 

Вижте и

Председателят на регулатора Иван Иванов каза по време на заседанието, че цената на природния газ през ноември ще бъде по-ниска от тази на европейските газови пазари, но ще бъде значително по-висока от цената, която беше определена за месец октомври. Иванов посочи, че за по-малко от месец цената на дневна база на TTF индекса (водещ показател за цените в Европа – бел. ред) се е повишила с около 45 процента. Доставките на природен газ от Азербайджан обаче понижават общата на цена на природния газ. Тези количества са определени с договор и все повече няма да са определящи за цената, допълни Иванов.

 

Любословие.бг припомня, че в доклада от 11 октомври е записано, че „Булгаргаз“ предлага за утвърждаване цена на природния газ за ноември от 67,27 лева за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври от 60,41 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре