Сега четете
МЗ трябва да направи крачка назад по отношение на електронните рецепти

МЗ трябва да направи крачка назад по отношение на електронните рецепти

Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да направи крачка назад по отношение на електронните рецепти, каза омбудсманът Диана Ковачева в сутрешния блок на Българската национална телевизия „Денят започва“. Ведомството е трябвало да се информира предварително готови ли са всички лекари да издават електронни рецепти, каза още Ковачева.

Тя отбеляза, че още при общественото обсъждане на проблема през лятото е предупредила, че ще има проблеми, тъй като системата не е готова.

„Правилно е да се тръгне по този път, за да се ограничи използването на антибиотици и да се даде възможност да има достатъчно наличност на лекарства да диабетици, но в случаите, в които се вижда, че има категории с лекари, които не могат да издадат електронна рецепта, това означава, че на практика няма възможност, системата не е готова“, допълни омбудсманът. Дори и един лекар да не може – това са неизвестен брой хора, които ще останат без терапия, обясни Ковачева.

Проблемите не са само във физическото издаване на рецептата, а когато пациентът отиде в аптеката и му кажат, че лекарството, което му е изписано, го няма. Абсурдно е хората на опашката в аптеката да звънят на лекаря си, за да им каже той кое е другото лекарство, да им промени в момента рецептата. Абсурдно е един лекар от спешна помощ да не може да ви изпише антибиотик – т.е. вие тепърва да се обяснявате с друг лекар, да го убеждавате, че това е терапията – това не е работа на пациентите, каза още Диана Ковачева.

Друг проблем е, че номенклатурите не съвпадат – т.е. има още работа да се свърши от страна на министерството на здравеопазването, за да сме сигурни, че тази система работи гладко и хората не остават без терапия, допълни Ковачева.

Вчера здравното министерство публикува за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Вижте и

С него се предлага удължен гратисен период за издаването на електронни рецепти от работещите в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП). В срок до 1 март 2024 г., единствено за служителите от ЦСМП, се допуска предписване на лекарствени продукти за лечение на диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба и на хартиен носител.

При изпълнение на предписанията магистър-фармацевтът трябва да извършва проверка в списъка на лицата, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на Националната здравноинформационна система. В случай, че съответното лице не е в списъка, предписанието не се изпълнява, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Решението е взето в резултат на затруднения с предписването на тези лекарствени продукти в спешни случаи от екипи на ЦСМП, когато те извършват прегледи на пациенти в спешни състояния в отдалечени и труднодостъпни райони на страната без връзка с интернет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре