Сега четете
Министър Вътев представя ситуацията на пазарите на селскостопански продукти в България

Министър Вътев представя ситуацията на пазарите на селскостопански продукти в България

Българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва днес в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург, съобщиха от ресорното ведомство.

В дневния ред на срещата на министрите са включени темите за състоянието на пазара, по-специално вследствие на нашествието в Украйна, установяването на ефективен и опростен механизъм за ад-хок финансова подкрепа в случай на криза, Рамковата директива за отпадъците – аспекти, свързани с храните, и перспективите пред биологичното земеделие.

Министър Вътев ще представи ситуацията на пазарите на селскостопански продукти в България, включително по отношение на зърнени и маслодайни култури, мляко, пчелен мед, месо и яйца, плодове и зеленчуци.

Както става известно от сайта на Съвета, преди дебата се очаква украинският министър на аграрната политика и храните Микола Солски да говори пред министрите.

В дневния ред на двудневното заседание, което ще се проведе днес и утре, министрите ще се стремят да постигнат политическо споразумение относно възможностите за риболов през следващата година в Балтийско море.

Освен това те ще обменят мнения, което ще даде насоки на Еврокомисията относно позицията, която ще заеме ЕС на тазгодишната среща на Международната комисия за опазване на рибата тон в Атлантическия океан (ICCAT). Тя ще се проведе в периода 13-20 ноември.

Вижте и

Съветът ще получи информация от чешката делегация за срещата на Вишеградската група, от делегациите на Хърватия и Словения – за управлението на кризи, и от делегацията на Литва – относно перспективите за биологично земеделие.

По време на публична сесия председателството ще предостави актуализирана информация на Съвета за селскостопанските и горските аспекти на предложението за сертифициране на поглъщанията на въглерод. Също така на открито заседание полската делегация ще предостави на министрите информация за въздействието на системата за търговия с емисии на ЕС върху селскостопанския сектор, а австрийската делегация ще информира Съвета за предизвикателствата пред селскостопанския сектор.

Следващото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство е насрочено за 20 и 21 ноември в Брюксел.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре