Сега четете
Шефката на Националната художествена галерия: Нямам вина за увредените картини на Майстора!

Шефката на Националната художествена галерия: Нямам вина за увредените картини на Майстора!

Изявлението ѝ бе по повод авария в дома на картините през февруари. Инцидентът довел до увреждане на безценни творби на велики български художници като Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Дечко Узунов и др. Прокуратурата разследва Националната галерия за непредпазливост или дефекти в конструкцията на сградата, довели до повреди на картини със статут на национално богатство.

По първоначална информация 251 картини, стопанисвани от галерията, са били повредени или унищожени. Министърът на културата Крьстю Крьстев потвърди, че наистина има повредени платна, но не уточни какъв е броят им.

„Не чувствам вина за повредените картини. Аз не съм строител и даже не бях директор на Националната галерия, когато се е приела сградата с вероятни дефекти в конструкцията“, каза Бубнова, която е избрана за директор на Националната художествена галерия през ноември 2021 г.

По думи на шефката на галерията информацията, че 251 картини са увредени, далеч не отговаря на истината.

„След аварията през февруари установихме лека повреда върху 43 платна. Още тогава Националната галерия и Министерството на културата публикуваха информацията, с която разполагахме в този момент“, категорична е Бубнова.

Вижте и

Някои от картините вече са реставрирани, други са такъв процес.

Към днешна дата се извършват следствени досъдебни действия от страна на прокуратурата, които разследват непредпазливост или дефекти в конструкцията на сградата и на този етап няма обвинения.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре