Сега четете
Най-големият офшорен вятърен парк в света започна да произвежда електричество

Най-големият офшорен вятърен парк в света започна да произвежда електричество

Най-големият офшорен вятърен парк в света започна за първи път да захранва британската електроенергийна мрежа, след като първите турбини на парка започнаха да се въртят, генерирайки електричество.

Въпреки че е далеч от завършване, ако бъде изграден вятърният парк „Доджър Банк“ (Dogger Bank) ще разполага с 277 вятърни турбини, които биха могли да произведат около 10 процента от цялото електричество, използвано във Великобритания в момента.

Планираният му капацитет от 3,6 гигавата го прави най-големият офшорен вятърен парк в света, като проектът ще разполага и с най-голям брой вятърни турбини.

Турбините, които са инсталирани на мястото – на около 130 километра от бреговете на Йоркшир, Северна Англия – имат 107-метрови перки. Едно единствено тяхно завъртане произвежда достатъчно електричество, за да захрани с електричество две британски домакинства през целия ден.

Вижте и

Когато бъде пуснат изцяло, вятърният парк ще може да захранва еквивалента на шест милиона домакинства на година. Той ще произвежда електричество на цени между 39,65 и 41,61 лири (48,54 – 50,94 долара) за мегаватчас. За сравнение борсовата цена на мегаватчас електроенергия във Великобритания днес беше значително по-висока – 117 лири за мегаватчас.

Вятърният парк „Доджър Банк“ се разработва и изгражда от компаниите „Ес Ес И Ренюъбълс“ (SSE Renewables), „Екуинор“ (Equinor) и „Варгрьон“ (Vargronn).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре