Сега четете
Списание ЛИК на БТА ще бъде достъпно в електронен формат от януари 2024 г.

Списание ЛИК на БТА ще бъде достъпно в електронен формат от януари 2024 г.

Списание ЛИК ще бъде достъпно в електронен формат от януари 2024 г. Това съобщи във Варна генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който участва в представянето на септемврийския брой на изданието, посветен на актьорите Невена Коканова и Стефан Данаилов. Събитието бе в рамките на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“.

Той припомни, че намерението за интернет достъп до списание ЛИК бе обявено още миналата година отново във Варна, когато излезе специален брой по случай 40-ото издание на „Златна роза“. Списание ЛИК ще продължи да се издава и на хартия, но ще бъде разпространявано в регионалните библиотеки, държавни и културни институции, поясни Вълчев.

В този брой ще видите колко е важно да има кореспонденти на културните събития, каза още генералният директор на БТА и посочи, че читателите ще открият в него разказ за участието на Невена Коканова в 16-ия международен кинофестивал в Кан през 1963 г., където БТА изпраща свой кореспондент, който споделя коментарите за нейните изяви на други знаменитости от киното.

Вълчев посочи, че се надява БТА отново да отразява значими събития по света чрез специален кореспондент и посочи, че Агенцията се опитва да прави това чрез партньорства с културни институции, като разказва за техни знакови гастроли в чужбина. Може да си позволяваме такива инвестиции, защото петдесет години по-късно ще можем да си спомняме участия като на Невена Коканова в Кан, каза той.

Директорът на Националния филмов център Петър Тодоров, който присъства на представянето, пожела сътрудничеството с БТА да продължава и да бъдат отразявани все повече успехи на родните ни кинотворци на световни фестивали като Кан, Берлин и Венеция, както и на наградите Оскар.

БТА се опитва да създава ценностни нагласи по отношение на миналото, сподели на представянето главният редактор на списание ЛИК доц. Георги Лозанов. Той смята, че сега се опитваме да видим значимите неща, които не са били конюнктурен продукт, носещ драмата на онази дикактура, а имат стойност и морално право да се движат през времето. По думите му тях списанието като Ноев ковчег пренася напред и това е третият етап на паметта. Според Лозанов първият етап е бил по време на комунизма и е налагал моделите на памет, вторият е дошъл след падането на режима, когато се е получила бинарността на отричане и защита на отминалото време. Сега сме в третия етап на работата на паметта, когато трябва по специфичен начин да разпознаваме доброто и злото и списание ЛИК работи за това, подчерта той.

Така се появи идеята за броя, посветен на Коканова и Данаилов, защото те бяха най-големите звезди в българското кино, каза Лозанов, но уточни, че звездите са нещо различно от актьорите, свързано с начина, по който ги преживява аудиторията. Той подчерта, че през комунизма трудно са се раждали звезди, тъй като идеологическата схема е обичала повече героите, но те двамата са победили в тази битка. Когато Данаилов играеше социалистически герои побеждаваше звездата на актьора, който ги играе, добави Лозанов и подчерта, че в списанието се съдържа именно разказа за звездата в човешкия план, който надмогва героическия.

Вижте и

Отговорният редактор на ЛИК Яница Христова сподели, че е особена радост този брой да гостува във Варна, където е у дома си, защото много от филмите на Невена Коканова и Стефан Данаилов са излъчвани и награждавани на фестивала в града и в изданието може да се прочетат новините от третото издание на „Златна роза“, когато гостува Коканова.

От екипа на списание ЛИК обещаха да работят и за издаването на брой, посветен на Апостол Карамитев, от чието рождение се отбелязват 100 години тази есен. Както БТА съобщи, паметта му бе почетена и на кинофестивала с прожекция на документалния филм за него, направен от сина му Момчил Карамитев.

На срещата, посветена на новия брой на ЛИК във Варна, присъстваха още председателят на Общинския съвет в града Тодор Балабанов и председателят на Апелативния съд Ванухи Аракелян.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре