Oсновател на Българска Асоциация на професионалните готвачи в България, официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа “Bocuse d “Or” и носител на единствената за източна Европа диплома „Global Masterchef Degree”. Това е шев Андре Токев.
Роден е в Лайпциг на 14 декември 1968 година, в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin.Мотото на Токев е „Великата кухня е като велика държава- трябва да има история и ценности.“
Той е един от топ готвачите в България.Детството му преминава между традиционните кухни и на двете страни. Учи за готвач в профилираното училище в Банкя. Обучението си за главен готвач завършва в Германия. В момента е председател на Асоциацията на готвачите в България и главен готвач в хотел „Хилтън“. Женен, с две дъщери. Той е готвил за Бил Клинтън, Дъстин Хофман, Вал Килмър, Шарън Стоун и още много други известни личности.
От 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България. Готвил е за известни личности Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Faithless, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и много други. Управлява своя ресторант ANDRé, както и най-новата концепция Old is New, съчетаваща в себе си ресторант, бар, галерия и място за общуване, разработена съвместно с дъщеря му Елиза.
Андре е известен в гилдията и на зрителите на bTV с енциклопедичните си знания за всичко в кухнята и като откривател на ресторанти и нови концепции. Готвенето за него е удоволствие, постигнато чрез перфекционизъм и здрава дисциплина.
Свързах месе с Андре Токев за интрвю за нашите читатели
Какво правиш в момента канят ли те в някой проект да участваш?
Не в момента изцяло съм се отдал на моят ресторант „Андре“ ,който се намира в центъра на София.Отказвам на медии и предавания за момента.
Ти ,като цяло какво мислиш за тази война по пътищата,която става катастрофи,особено и блъскане на пешеходци?
Това се получава ,защото децата нямат нужната подготовка ,а трябва още от училище да се възпитават.Ако не е тази култура ,която в България я има хората да ходят в кръчмата да си пийват и после да се качват в колите това трябва да се промени.
То е съвместна работа и няма да стане с магическа пръчка, а трябва в момента да се измислят строги закони и самите хора да се променят.
Да ли са те канили някога в жури не само за готвене ,но и за модели или музикално реалити?
За жури ме канят за събития предимно в градовете ,примерно за празник на града и на различни села и ми е много интересно.
В предаването „Ловци на Храна“обикаляхме много и на мен м и е интересно ,защото има места със стари рецепти за храни от баби примерно.
Със удоволствие журирам на местно ниво и е много интересно.
За модели не и никога не бих приел аз съм компетентен в готвенето има си хора за модата и есксперти.
Как изкара Лятото успя ли да си починеш?
Ами да ,но пак поработих заедно със шев Михалчев в „Оазис“ работехме по един проект в „Лозенец“и правеехме менюто там и беше много успешно.