Сега четете
Кюстендил отбелязва Празника на плодородието

Кюстендил отбелязва Празника на плодородието

Кюстендил отбелязва Празника на плодородието днес и утре. Специално подготвени за празника щандове представят уникални произведения на изкуството, създадени от плодове и зеленчуци, родени в Кюстендилския край. Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона предлагат своите художествени произведения, а земеделските производители – чиста и здравословна продукция.

 

 

„Празникът на плодородието“ увенчава есента, а провеждащият се днес празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година в Кюстендил, казаха от общинския отдел „Култура и духовно развитие“. Изложението е възстановено през 2008 година и оттогава се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в града, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

 

По време на изложението са предвидени богата художествена програма, конкурси за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка. За най-малките гости на празника има арт ателиета и работилници, състезателни игри с плодове и зеленчуци, а за любителите на спорта днес ще се състои и Европейска нощ на спорта.

 

Програмата за празника започна още снощи със спектакъла „Картините на Майстора оживяват на Хисарлъка“. Събитието започна с пърформънс на художествената школа „Новите майстори“, събрал десетки деца, които изписаха пъстра българска черга. 60-метровото колективно художествено произведение стана част от художественото оформление на празника, каза ръководителят на школата Евгени Серафимов.

 

Чрез средствата на танцовия театър младите момичета от студио „Дебют“ оживиха картините на Владимир Димитров – Майстора на сцената в парка пред художествената галерия, а пъстрата българска картина беше допълнена от гласовете на изпълнителите от формация „Фолк арт“ и танците на формация „Партньори-Кюстендил“.

 

Вижте и

Днес празникът беше открит официално с изложение на художествено аранжирани щандове с плодове и зеленчуци под надслов „Плодородието в Кюстендилския край“, арт-ателиета и работилници за деца, представяне на сортове ябълки от Института по земеделие в града и фолклорен празник.

 

Надвечер на централният площад „Велбъжд“ в града започва Европейската нощ на спорта, а в парка пред галерията ще се състои концерт на Тома, „Керана и Космонавтите“, и светлинно шоу с дронове.

 

Програмата на празника продължава и утре с изложения , празнична програма и концерт на група „Дел Падре

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре