Сега четете
Николай Денков: Преди 115 години е постигната най-висшата мечта и цел на българските възрожденци

Николай Денков: Преди 115 години е постигната най-висшата мечта и цел на българските възрожденци

Преди 115 години е постигната най-висшата мечта и цел на българските възрожденци. Това каза премиерът Николай Денков по време на церемонията пред Паметника на Независимостта в София по повод 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

 

Следват дълги и тежки месеци на дипломатически преговори, така че Великите сили и Русия да признаят тази независимост, добави Денков. Този дипломатически успех е предшестван и подкрепен от удивителния стопански и икономически възход на младата Българска държава. Между датите на Съединението и Независимостта България е една от най-бързо развиващите се държави в Европа и света. Това самочувствие на политическия елит допринася да постигнем тези важни цели, да станем равни на другите европейски народи, защото можем да седнем като тях на масата на преговорите и сами да ковем нашата съдба. Това самочувствие води през следващите години до опити за агресия в опити за решаване на българския национален въпрос по начин, който води до две национални катастрофи, коментира премиерът.

 

Според него има три политически урока, които всички трябва да помним от тези събития.

 

Когато българите се обединят около общи цели и работят заедно, когато искат държавата им да се въздигне икономически и стопански, нищо не може да ги спре. Някои от най-големите външни, икономически и политически успехи могат да бъдат постигнати, без да се пролее капка кръв, без да бъде изстрелян нито един куршум, само с методите на дипломацията. Ако искаме да успеем, вместо да си съперничим с нашите съседи, можем да работим заедно, така че всички да вървим напред и взаимно да си помагаме, обясни министър-председателят.

 

Надявам се, че всички политици разбират днес значението на тези уроци, защото ако искаме да успеем – трябва да ги използваме и да ги приложим към съвременния свят. Защото успехите днес се базират на истинските исторически уроци, а не на измислени патриотарски митове, допълни Николай Денков.

Вижте и

 

Ще използваме всички политически уроци, за да може България през следващите години да получи мястото, което ѝ се полага, на европейската карта, като самостоятелна, независима и успешна държава, в която ние, нашите деца и нашите внуци, искаме да живеем, защото това е най-доброто място за живот, каза още Денков.

 

В програмата участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София“ с ръководител Валентин Бобевски, вокален квартет „Светоглас“ и актрисата Василка Сугарева. Сред присъстващите на церемонията бяха и кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и др.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре