Сега четете
Галин Цоков: Тази учебна година пред нас има много предизвикателства

Галин Цоков: Тази учебна година пред нас има много предизвикателства

Тази учебна година пред нас има много предизвикателства, отбеляза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в интервю за БНТ. Има много средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които общо за образованието са над милиард и сто – двеста милиона лева, ако се използват пълноценно, това ще промени до голяма степен образователната среда в българските училища, отбеляза той.

Министърът обасни, че една от възможностите, които дава Планът за възстановяване и устойчивост е за ремонт и реконструкция на образователни институции. Ще бъдат финансирани над 110 образователни институции в цялата страна за основен ремонт и реконструкция, каза проф. Галин Цоков.

„Има и още едно голямо предизвикателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост – създаване на СТЕМ центрове и кабинети в над 2400 училища. Там средата дава възможности да се промени самият начин на преподаване, защото предполага учителите и учениците да работят съвместно, да има повече творчество“, добави той.

По отношение на промените в образователните програми, министър Цоков посочи, че има идея да отпаднат някои фактологически подробности, които са свързани само с възпроизвеждане на знания, за да могат да се облекчат учебните програми.

Вижте и

„Само по този начин няма да могат да се променят учебните програми и учебното съдържание, затова като цел е записана промяна, свързана с тяхната по-голяма рамковост по отношение на компетентности. В програмите да се поставят цели, свързани с развитие на уменията и компетентностите на учениците, а учителите и училището да имат по-голяма самостоятелност по отношение на това какво ще се учи, стига да се постигнат целите в рамките на съответния етап на обучение“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре