Сега четете
Надежда Евгениева: Необходино е време за адаптация на първокласниците

Надежда Евгениева: Необходино е време за адаптация на първокласниците

Да се даде на децата, тръгващи в първи клас, време за адаптация, съветва родителите детският психолог Надежда Евгениева от Враца. „Родителите на първокласниците са тези, които най-често имат притеснения в началото на учебната година, заради това, че детето преминава в нова среда, с много повече изисквания и очаквания. Затова е и разбираема тревогата дали детето ще се справи, дали ще усвоява учебния материал, дали ще си намери приятели“, обяснява Евгениева.

По думите й родителите трябва да проявяват търпение, да се интересуват от това как детето се чувства, да наблюдават неговото поведение, а не да се фокусират изцяло върху академичните постижения и дали си е написало домашните без грешка. „Двете неща трябва да се балансират. Освен това седемгодишните деца са двигателно много активни, любопитни към света, затова въпреки многото домашни трябва да се оставя време за свободна игра, спорт и съвместни дейности“, посочва още психологът.

Тя съветва родителите да имат предвид три прости, но важни неща. Първото е, че връзката родител-дете е изключително важна. „Всички сме много заети, но винаги трябва да се отделя време за разговор с детето в края на деня“.

Другото правило е, когато забележат проблем, да търсят решенията заедно, а не да му дават готово решение. „Например детето не успява да се справя с домашните. Това не означава родителите да започнат да ги пишат сами, а да седнат заедно и да разберат какво точно затруднява детето“.

Вижте и

И накрая – родителите да бъдат спокойни и търпеливи, особено към първокласниците.

Много е важен и диалогът между родители и учители, напомня още детският психолог. „Да  поддържат връзка помежду си, да има заинтересованост и от двете страни. Това винаги е в полза на детето“, категорична е още Евгениева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре