Сега четете
Ирена Анастасова, БСП: Длъжници сме на учителите и на децата

Ирена Анастасова, БСП: Длъжници сме на учителите и на децата

В нашата страна отдавна, макар и неофициално, 15 септември е ден от националния празничен календар, началото на новата учебна година, заяви Ирена Анастасова от „БСП за България“ в декларация от трибуната на Народното събрание. Тя отбеляза, че 15 септември е „ден на много цветя, на надежда, на признателност, на обещания, ден, който всеки помни и преживява отново и отново със своите деца и внуци“. А за нас, чиято професионална съдба е свързана с децата и училището, това е ден на неизменно повтарящо се вълнение и на усещане за дълг и отговорност пред бъдещето на най-ценното ни богатство – децата на България, допълни Анастасова.

Тя отбеляза, че по традиция в Народното събрание се четат декларации за 15 септември. „Върнах се във времето назад и проследих десетки декларации на парламентарните групи – прекрасни пожелания, декларирана отговорност, осъзната приоритетност на образованието, обосноваване на необходими реформи. Години наред едно и също и докъде стигнахме“, коментира депутатът.

Заявявахме многократно, че целта е ученикът да стане център на образователната система, че учителят е важен, посочи Ирена Анастасова. И какво се случи – ученикът стана център на системата, непрекъснато се стараем да обхванем всички деца, на ученика да му е интересно в училище, а констатираме, че децата ни усвояват все по-малко знания и умения, че имаме 47 процента функционално неграмотни деветокласници, че агресията в училище расте, дисциплината катастрофално пада, а възрастните са по-образовани от младите, коментира Анастасова. По думите ѝ декларацията, че учителят е важен за системата, е останала просто една декларация. Вдигаме заплатите на учителите вече три, четири поредни години – правилно, но много закъсняло действие, коментира тя.

Длъжници сме на учителите и на децата, заяви Ирена Анастасова. Не се случи олекотяването и осъвременяването на учебното съдържание, ако изключим безумното осакатяване на българската история и литература, което обаче трудно можем да наречем осъвременяване, защото по-скоро е идеологизирано изкривяване, коментира тя. Преместването на автори от един клас в друг на парче или безумната идея децата, чийто майчин език не е български, да го изучават като чужд, обезсмисли труда на над 15 хиляди учители, над три хиляди родители и още толкова ученици, които дадоха мнението си за учебните програми през 2022 г. и до момента последва едно нищо, посочи Анастасова. Тя отбеляза, че не се случва и приоритетното развитие на професионалното образование. По думите ѝ за седем години от действието на Закона за предучилищното и училищното образование имаме над 60 промени в наредбите за стандартите, произтичащи от него, и при това положение хаосът в системата е неизбежен.

Вижте и

Ирена Анастасова заяви, че през тази пленарна сесия „БСП за България“ ще направи предложения за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование. Имаме ясна визия за развитие на средното образование, това са три стъпки – нови учебни планове, програми и учебно съдържание; нов модел на базисна и продължаваща квалификация на учителите и превръщане на учителството в регулирана професия; нова съвременна училищна среда във всяка образователна институция и нов модел на финансиране на системата на средното образование, посочи тя.

Политиците, партиите, звездите в една или друга сфера ще идват и ще си отиват, но българският учител ще е винаги тук, заяви Ирена Анастасова. От дългогодишната ми практика знам, че там в класната стая учителят е всичко за децата, не директорът, не кметът, не чиновникът от министерството, допълни тя. Имайте волята, колеги, да отстоявате позициите си, защото вие сте знаещите и отговорността и правото са ваши, обърна се Анастасова към учителите. Скъпи ученици, вие сте смисълът на нашите усилия и нашата мисъл и грижа за бъдещето на България, каза още тя и им пожела да бъдат здрави и упорити и да постигат отлични резултати. Помнете, че пътят към знанието не е лек, но само чрез него се постига просперитет и свобода, допълни Анастасова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре