Сега четете
Обществото не познава живото на отец Неофит Рилски

Обществото не познава живото на отец Неофит Рилски

В църковните и в научните среди се знае много за делото на отец Неофит Рилски, за неговия живот, но не е така в обществото, каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград игуменът на Рилската света обител Негово преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий.

 

Пресконференцията е по повод националните чествания по случай 230 години от рождението на Неофит Рилски, които са под патронажа на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски.

 

В допълнение на думите си епископ Евлогий цитира пасаж от два учебника – „Човекът и обществото“ за трети клас и „История и цивилизация“ за седми клас. В първия това, което пише за отец Неофит Рилски, е следното: „Първият български глобус, направен от Неофит Рилски – първият учител в Габровското училище“. В учебника за седми клас той се споменава във връзка с Габровското училище с едно изречение: „За главен учител габровци поканват известния просветител Неофит Рилски“.

 

Това е цялата информация, която намерих в учебниците до седми клас за този велик българин и духовник, отбеляза епископ Евлогий и допълни, че счита инициативата за честване на 230 години от рождението на Неофит Рилски за изключително важна, „за да си спомним за тази личност, да я почетем и да не спрем дотук, а да продължим да я показваме като ярък пример за това какво е направил един велик българин за нашата нация“.

 

Вижте и

Организатори на честванията са Светият Синод на Българската православна църква, Неврокопска света митрополия, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Рилската света обител, както и общините Благоевград, Банско, Кюстендил, Самоков, Габрово, Копривщица, Сандански и Казанлък.

 

Епископ Евлогий изрази благодарност, че инициативният комитет своевременно се е свързал с Рилската света обител, която заема достойно място в честванията, посветени на 230 години от рождението на Неофит Рилски. „През Възраждането и през всички епохи от създаването на българската държава винаги са били издигани определени личности, които са били водещи в живота на страната ни“, допълни той и посочи, че най-много са те в периода на Възраждането, а един от най-големите и видни представители е йеромонах Неофит Рилски.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре