Сега четете
Д-Р МАРИЯНА ГЕОРГИЕВА И ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ УЧАСТВАТ С ПОКАНЕН ДОКЛАД В 35-ТАТА ГЕНЕРАЛНА АСАМБЛЕЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪЮЗ ПО РАДИОНАУКИ URSI В САПОРО, ЯПОНИЯ

Д-Р МАРИЯНА ГЕОРГИЕВА И ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ УЧАСТВАТ С ПОКАНЕН ДОКЛАД В 35-ТАТА ГЕНЕРАЛНА АСАМБЛЕЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪЮЗ ПО РАДИОНАУКИ URSI В САПОРО, ЯПОНИЯ

По покана на Генералния Председател на 35-тата Генерална асамблея на Международния съюз по радионауки URSI с Научен Симпозиум (URSI GASS) 2023 проф. Казуя Кобаяши, д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев участват с Поканен доклад „Теорема за числата N1(L,n) и тяхното приложение в електромагнитната теория“ в научната програма на форума. Генералната асамблея на URSI се провежда в края на август в Сапоро, Япония. Страната е била до сега два пъти неин домакин: през 1963 г. в Токио и през 1993 г. – в Киото. Официалният език на събитието е английският. Очаква се участниците да са около 1500.

Международният съюз по радионауки URSI е създаден през 1919 г. в Брюксел. Той има 10 комисии: Комисия A: Електромагнитна метрология; Комисия B: Полета и вълни; Комисия C: Радиокомуникационни системи и обработка на сигнали; Комисия D: Електроника и фотоника; Комисия E: Електромагнитна среда и смущения; Комисия F: Вълново разпространение и дистанционно сондиране; Комисия G: Разпростанение в йоносферата; Комисия H: Вълни в плазма; Комисия J: Радиоастрономия; Комисия K: Електромагнетизъм в биологията и медицината. От 1922 г. URSI провежда своите Генерални асамблеи на всеки три години, на които представят резултатите от свои изследвания учени от целия свят, работещи във всички посочени по-горе области. Това са най-големите по мащаби и най-авторитетни световни научни форуми в областта на радионауките.

Участията на д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев в Генералните асамблеи на URSI

До сега д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев са участвали с Поканени доклади в Генералните асамблеи на URSI в Чикаго, Илиной, САЩ, 2008, Истанбул, Турция 2011, Пекин, Китай, 2014 и Монреал, Квебек, Канада, 2017. В Сапоро те представят теоремата за съществуване и основните свойства и приложението на един нов клас реални числа, които са нарекли в чест на своя баща Никола Георгиев Попниколов „числа на Никола (N-числа)“. Новите числа са въведени от тях като граници на определени безкрайни числови редици от реални числа, членовете на които съдържат нулите на обобщената реална регулярна Вълнова функция на Кулон със специално подбрани параметри и променливи. Нулите на една функция са числа, при които тя става равна на нула и са особено важни характеристики на всяка функция при нейните приложения. В случая въпросните нули на функцията на Кулон са пресметнати относно единия от нейните два параметъра. Конструирани са безкрайни числови редици, чиито членове са произведения на тези нули, умножени с независимата променлива на функцията. Редиците клонят към въпросните граници (към числата на Никола), когато независимата променлива става безкрайно малка. В работата са изложени две особено оригинални научни идеи – използването на функциите на Кулон в електродинамиката (в нейната подобласт теория на вълноводите) и въвеждането на оригиналните нови числа на Никола. Досега функциите на Кулон се използват в квантовата механика и атомната физика и в работата е предложена и доказана съвсем нова област на тяхното приложение. Освен това са представени някои свойства и е даден пример за приложение на числата на Никола в теорията на цилиндричните анизотропни вълноводи (структури за разпространение на микровълни), които могат да се използват за разработване на елементи за антени с електронно управление на вълните за радиоастрономията и космическите съобщения.

В последните години д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев разработват теорията на нови видове числа. Те са въвели повече от 20 класа числа, групирани в три типа – L, G и T, всеки от които включва по два подтипа, и са изучили техните свойства. Числата L са наречени гранични, а G – числа на Георгиев и Георгиева. Те са свързани с някои нули на конфлуентните хипергеометрични функции – най-общите функции на математичната физика. През 2016 и 2019 г. те изнесоха Поканени доклади на Международния симпозиум по електромагнитна теория на URSI, проведени в Хелзинки, Финландия и Сан Диего, Калифорния, САЩ, посветени на числата T, които са нарекли на името на майка си Трифонка Попниколова – числа на Трифонка.

Професор Казуя Кобаяши – личен приятел на проф. Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева

Проф. Казуя Кобаяши е професор в Университета „Чуо“ в Токио. Той е един от най-влиятелните учени на съвременността. Ръководител е на Лабораторията „Кобаяши“ за изучаване на електромагнитните вълни към Университета „Чуо“ и е заемал най-високите длъжности в Университета. Вице-президент е на URSI, Президент на Националния комитет на URSI на Япония, член на Научния съвет на Япония и Съветник на Правителството на Япония по въпросите на науката. Президент е на Комисия В на URSI, Почетен член на Електромагнитната академия, и Института на инженерите по електроника и електротехника IEEE, САЩ и на Японския институт на инженерите по електроника, информатика и комуникации IEICE. Той е организатор и съ-организатор на най-представителните научни форуми на URSI по електромагнитна теория в Азиатско-Тихоокеанския регион, в Атлантическия регион, на Електромагнитната академия и др.

Проф. Кобаяши е личен приятел на проф. Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева. Два пъти е пътувал до Поликрайще специално от Токио, за да им гостува и да се съветва с тях по въпроси на науката. Приеман е в дома им от майка им Трифонка Попниколова като най-скъп гост. Той дава изключително висока оценка за тяхната научна работа. Канил ги е да изнасят Поканени доклади на симпозиумите на URSI и на Електромагнитната академия PIERS и като членове на Техническите им програмни комитети в Шанхай и Гуангджоу (Китай), Тояма и Хирошима (Япония), Москва и Санкт Петербург (Руската федерация), Стокхолм (Швеция), Прага (Чехия), Рим (Италия), Сан Диего (САЩ), Монреал (Канада), Хелзинки (Финландия) и др. Заедно са участвали в заседанията на Управителното тяло на Електромагнитната академия по време на симпозиумите PIERS в споменатите градове.

35-тата Генералната асамблея на URSI в Сапоро

Генералната асамблея се провежда в Конгресния център на Сапоро на остров Хокайдо. Домакин е Японският национален комитет на URSI. Това е Генерална асамблея, подкрепяна на най-високо правителствено ниво от всички, провеждани до сега. За мащаба и значимостта й може да се разбере по броя на организациите, които участват и с чието съдействие, финансова помощ и сътрудничество тя се организира: Министерството на вътрешните работи и комуникациите, Министерството на земите, инфраструктурата, транспорта и туризма, Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония, Правителството на остров Хокайдо, Правителството на Сапоро, Комитетите по образование на Хокайдо и Сапоро, Университета на Хокайдо, Информационния университет на Хокайдо, Институтите по технологии на Китами и на Муроран, Японската агенция по туризъм, Японския съюз по науки за земята, Астрономичното общество на Япония, Обществото по атмосферно електричество на Япония, Обществото по геомагнетизъм и науки за земята, планетите и космическото пространство, Японското общество по лазери, Японското общество по дистанционно сондиране, Института на електроинженерите на Япония, Фондацията за промоция на електро-, електронното и информационното инженерство, Обществото на IEEE по антени и разпространение – САЩ, URSI, IEICE, Съвета по наука на Япония, Националния институт по информационна и комуникационна технология, научни, технически и технологични фондации.

За изключителната оценка, признание и подкрепа и за значимостта, която Японската държава отдава на този изключителен форум може да се разбере от Научната му програма и особено от Програмата на Церемонията по откриването на Генералната асамблея. За самите организатори това е изключително събитие и те са особено горди от това. Никога до сега тя не е била толкова пищна и тържествена. Никога досега Генерална асамблея не е получавала такова високо държавно признание от никоя държава на света, където тя се е провеждала. Още преди началото на Асамблеята ние получихме писмо от проф. Кобаяши, с което той с неизразима радост ни съобщи, че НА НЕЯ ЛИЧНО ЩЕ ПРИСЪСТВА НЕГОВО ИМПЕРАТОРСКО ВИСОЧЕСТВО ПРЕСТОНАСЛЕДНИКЪТ АКИШИНО – БРАТЪТ НА ИМПЕРАТОРА НА ЯПОНИЯ НАРУХИТО, КОЙТО ЩЕ ПРОИЗНЕСЕ ЛИЧНО СВОЯ ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС. Това е най-високото държавно признание, оценка и уважение, каквото изобщо е възможно за научен форум в света. Съгласно японския държавен церемониален етикет приемането на поканата от страна на Престонаследника да участва в церемонията, е най-високото държавно признание в Япония лично за проф. Казуя Кобаяши и за значимостта на събитието, което той организира.

Последни новини от Церемонията по откриването на Генералната асамблея в Сапоро. Церемонията се проведе на 20 август и се състоеше от три части.

Първата част започна в 15.50 местно време. Водещият заседанието проф. Сатоши Яджитани, Генерален съпредседател на URSI GASS 2023, Японски национален университет Канадзава, в Канадзава, префектура Ишикава, остров Хоншу, съобщи по микрофона, че на сцената се качва Негово Императорско Височество Престонаследникът Акишино. При тази вест всички присъстващи станаха. На сцената излезе Негово Императорско Височество. Той зае определеното му почетно място на отделна маса вдясно от катедрата, на която бе определено да застават ораторите. Останалите официални лица също бяха представени от проф. Яджитани, качиха се на сцената и заеха места на маса, съседна на тази на Престонаследника. Церемонията беше открита от Генералния председател на URSI GASS 2023 проф. Казуя Кобаяши с адрес към участниците. По традиционния японски обичай най-напред той се поклони на аудиторията, след това на Негово Императорско Височество Престонаследника Акишино и едва тогава започна своята реч, като първо се обърна към Престонаследника и след това към аудиторията.

След него Поздравления от организаторите поднесе Бившият президент на Японския институт на инженерите по електроника, информация и комуникации д-р Катсухико Кавадзое, старши изпълнителен вице-президент на Японската телеграфна и телефонна корпорация, Токио. После говори Президентът на Международния съюз по радионауки проф. Пиерджорджо Усленги, Университет на Илиной в Чикаго, САЩ. Когато той завърши, думата беше дадена на Президента на Съвета по наука на Япония, Такааки Каджита, изтъкнат професор на Токийския университет – носител на Нобелова награда за 2015 г. за откриването на осцилациите на неутриното, понастоящем ръководител на изследователски проект, изучаващ гравитационните вълни в астрономията.

Всеки един от изказващите се имаше на ревера си от лявата страна огромна роза. Преди началото на речта си, ораторите първо се покланяха на аудиторията, след това на Негово Императорско Височество и едва тогава изнасяха приветствието си. При започване на речта си всички строго спазваха установения етикет. Първо се обръщаха към Негово Императорско Височество, след това към аудиторията и чак след това почваха на говорят по темата на своето изказване. Тук трябва да се отбележи, че в Япония владеенето на английски език е слабо. Дори най-изтъкнатите учени, непрекъснато участващи в световни научни форуми с голямо затруднение изнасят своите доклади, дори някои с усилие едва ги четат. За разлика от тях, тук говорещите владееха забележително английски. Английският език на проф. Кобаяши е блестящ и това е една от значимите причини наред със забележителните му качества на учен и изследовател за неговия изключителен успех в организирането на световни научни форуми.

Върхът на церемонията беше словото на Негово Императорско Височество Престонаследника Акишино. Ние с особен интерес следяхме неговата реч и не откъсвахме и за секунда погледа си от него. За нас това беше историческо събитие, на каквото ставахме свидетели за първи път. Негово Императорско Височество също първо се поклони на аудиторията, след това извади от десния си джоб листа с написаното си слово, а от левия – очилата си. Английският му беше безупречен. Той говори за значението на науката за радиовълните за развитието и напредъка на съвременното общество. След словото си Негово Императорско Височество се поклони се на аудиторията и отново зае мястото си на сцената.

Вижте и

Думата бе дадена на Държавния министър по икономика и фискална политика на Япония Шигеюки Гото да прочете поздравителен адрес. Шигеюки Гото е член на Либералната демократична партия и министър в няколко японски правителства, особено достолепен и представителен мъж. Той също говори на забележителен английски. Губернаторът на Хокайдо Наумичи Судзуки и кметът на Сапоро Катсухиро Акимото поднесоха приветствията си на японски, като докато четяха своите речи, вървеше едновременен превод на английски със субтитри на огромен екран. Особено ни порази губернаторът Судзуки. На външен вид той едва ли имаше и 30 години, много енергичен и кипящ от сила. При японците трудно може да се определи възрастта. Те изглеждат значително по-младолики, отколкото са в действителност.

Обаче овациите обра г-жа Мотоко Котани, Вице-президент на Международния съвет по наука, Университет Тохоку, Сендай, префектура Мияги, остров Хоншу. Единствената жена сред официалните лица, тя единствена не четеше, а говореше и прекрасно произнесе своето слово, като през цялото време не откъсваше погледа си от аудиторията. След Негово Императорско Височество тя ни направи най-силно впечатление със сценичното си поведение и великолепната подготовка за събитието. След нея бе прочетено словото на Премиер-министъра на Япония Фумио Кишида. Церемонията по откриването беше закрита от Генералния Председател на 35-тата Генерална асамблея проф. Казуя Кобаяши. Когато той приключи, проф. Сатоши Яджитани съобщи, че Негово Императорско Височество напуска сцената. Престонаследникът Акишино стана, обърна се към присъстващите, поклони се и слезе. След това проф. Яджитани съобщи, че официалните лица напускат сцената. Те станаха от местата си и слязоха от нея.

Във втората част на церемонията беше представен филмът „URSI: 100 години дейности в областта на радионауките“ с автор Петер Ван Даеле, професор, Университет на Гент, Белгия, Генерален секретар на URSI. Във филма бе проследена историята на електромагнетизма и най-големите открития в тази научна област и особено историята на URSI. Проф. Ван Даеле, който е фламандец, се обърна първо на френски, а после премина на английски. За разлика от други международни организации URSI има два официални езика – френски и английски, поради обстоятелството, че е основан в Белгия. Проф. Ван Даеле обясни, че причината именно Белгия да е инициатор през 1919 г. на създаването на тази световна организация е фактът, че белгийският крал Леополд II притежава в края на XIX и началото на XX в. като лично владение огромни територии в Екваториална Африка с неизчерпаеми природни богатства (по-късно Белгийско Конго, днес Заир). Невъзможността за прокарване на пътища и телеграфни линии в джунглата именно дава мощен тласък на развитието на радиосъобщенията в Белгия и оттам и на науката за радиовълните и на Международния съюз по радионауки URSI.

В Третата част на церемонията бяха връчени поименни медали на имената на големи учени и награди на изтъкнати учени за постижения в науката. Тя се водеше от проф. Макото Андо, Токийски Технологичен институт, бивш Президент на URSI. След това в неформална обстановка бе даден коктейл за участниците, официалните представители на държавата и гостите.

Проф. Кобаяши ни сподели, че е подготвял провеждането на Генералната асамблея в продължение на шест години. Резултатът от неговата работа обаче е зашеметяващ. Никъде в света този най-авторитетен научен форум в областта на науката за радиовълните, а и който и да било друг научен форум не може да се проведе по такъв забележителен начин, както в Япония и никой учен не може да го организира на такова изключително научно ниво и да издигне признанието му за равнището на най-висшето държавно ръководство, както това прави проф. Казуя Кобаяши – в случая признание от страна Престонаследника на японския престол в лицето на Негово Императорско Височество Престонаследникът Акишино, на цялото японско правителство в лицето на Премиер-министъра на Япония Фумио Кишида и неговите министри, на правителството на остров Хокайдо в лицето на губернатора Наумичи Судзуки, на цялата японска, а и на световната научна общност с най-авторитетните й научни организации, университети и учени.

Работата на 35-тата Генерална асамблея на Международния съюз по радионауки URSI с Научен Симпозиум (URSI GASS) в Сапоро, Япония продължава.

По публикацията работи Мирослав Дечев 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре