Сега четете
36 години от световния рекорд на Стефка Костадинова

36 години от световния рекорд на Стефка Костадинова

Навършват се точно 36 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина, припомнят от Българския олимпийски комитет.На 30 август 1987 г., по време на II Световното първенство по лека атлетика зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред телевизионните екрани стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. От тогава до днес никоя жена на света не е скочила повече от Костадинова. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина, а нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана.Значението на феноменалното постижение се подсилва от факта, че е регистрирано в една от дисциплините, маркиращи основата на олимпийския девиз: „По-бързо, по-високо, по-силно!“, към който преди две години бе добавено и обединяващото „Заедно“.

От край време хората изпитват особен интерес към това колко може да скочи човек нависоко, колко бързо може да бяга и колко силен може да е…

Стефка Костадинова вече 36 години притежава отговора на един от тези екзистенциални въпроси за възможностите на жените. Костадинова открай време изтъква, че световният рекорд не е само неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК напомня, че това върхово за планетата постижение, а и всичките й успехи са благодарение на хората край нея, на екипа от треньори и специалисти, на спортното училище в Пловдив, на клуб „Тракия“, на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на държавата инвестирала в спорта. И още – благодарение на конкуренцията от няколко много класни българки тогава в дисциплината, представителки на прочутата родна школа в скоковете, които „помитаха“ съпернички и рекорди.

Вижте и

„Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см си пожелавам той да бъде подобрен един ден отново от българка,“ казва днес Костадинова, цитирана от БОК.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре