Сега четете
ИК регистрира независимо кандидати до 18 септември

ИК регистрира независимо кандидати до 18 септември

До 17:00 часа на 18 септември Инициативните комитети (ИК) могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в общинските избирателни комисии (ОИК) за участие в местния вот на 29 октомври. Това се посочва в решение за Централната избирателна комисия (ЦИК). Инициативните комитети се регистрират в съответната Общинска избирателна комисия (ОИК), като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

 

Условия за издигане на независим кандидат и образуване на ИК:

 

За издигане на независим кандидат за общински съветник, кмет на община, кмет на район или кмет на кметство се образува Инициативен комитет в състав от трима до седем избиратели с постоянен адрес или адрес на пребиваване (за гражданите на друга държава–членка на Европейския съюз) в населено място на територията на изборния район към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите – 28 април 2023 г. Под изборен район за избор на общински съветници, кмет на община и кмет на район се разбира територията на съответната община, а под изборен район за избор на кмет на кметство се разбира територията на съответното кметство.

 

Избирателите, които участват в образуването на инициативните комитети, трябва да са български граждани, навършили 18 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Ако са граждани на държава членка на Европейския съюз, те трябва да имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България и да не са лишени от правото да избират в държавата членка, на която са граждани.

 

В решението за образуване на инициативния комитет се посочва: за издигането на кой независим кандидат се образува инициативният комитет; видът избор – за общински съветници, кмет на община, район или кмет на кметство; представляващият инициативния комитет.

Вижте и

 

Инициативен комитет може да поиска да бъде заличена регистрацията му за участие в съответния вид избор не по-късно от 32 дни преди изборния ден или до 26 септември 2023 г., съгласно хронограмата на ЦИК.

 

Любословие.бг припомня, че изборите за кметове и общински съветници са насрочени за 29 октомври 2023 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре