Сега четете
Можем ли да прекратим принудително угояване (гушене) на патици и гъски за черен дроб и по какъв начин

Можем ли да прекратим принудително угояване (гушене) на патици и гъски за черен дроб и по какъв начин

Принудително угояване (гушене) на патици и гъски за черен дроб е днешната тема на разговор с Петя Алтимирска от Сдружение КАЖИ.

Гушенето (насилственото угояване) е животновъдна практика и задължителна част от производството на втлъстен черен дроб (фоа гра). Най-често се използват патици и гъски, като в България се гушат само патици. Гушенето представлява насилствено въвеждане на тръба в хранопровода няколко пъти дневно, в продължение на около две седмици. През нея преминава количество храна, което е далеч отвъд възможностите и желанията на животното и не след дълго то се разболява от чернодробна стеатоза.

Повече по темата можете да научите от видеото:

 

Притеснителен факт е, че България е трета по производство и износ на втлъстен черен дроб за 2019 година в Европа и света. При това у нас няма традиция да се консумира деликатесът „фоа гра” – почти всичката продукция се изнася за Франция.

Само четири други страни в Европа практикуват техниката за насилствено хранене на водоплаващи птици – Франция, Унгария, Испания и Белгия.

До какво всъщност води насилственото хранене?

Въвеждането на тръбата за угояване наранява хранопровода на тези нежни птици, а при невнимание и грубост гледачът може да го перфорира. Често хранопроводът се възпалява от непрекъснатото въвеждане на тръба и хранителни маси. Запълването му чак до гръкляна, стискането на шията и обездвижването на животното довеждат до нечувани стрес, болка и общ дискомфорт у патиците, несъпоставими с практиките за хуманно отношение към животните.

Вижте и

Пълната неподвижност, в комбинация с некачествена диета, базирана главно на царевица, влошават състоянието на животните. За по-малко от две седмици черният дроб се омазнява и уголемява, притиска белия дроб и затруднява неимоверно дихателния процес. Неспособни да си поемат дъх, патиците отказват да се движат и дишат учестено с отворена човка. Затруднено е и поддържането на телесната температура.

Можем да покажем, че сме европейска страна с европейски ценности и подобни жестоки практики нямат място на наша територия., като подкрепим петициятаhttps://stopfoiegras.caai.bg/#gavage

Информация и снимки: Сдружение КАЖИ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре