Сега четете
ММС няма да се намесва в споровете между шахматните федерации в България

ММС няма да се намесва в споровете между шахматните федерации в България

Министерството на младежта и спорта (ММС) излезе с открито писмо до медиите, в което обяви, че няма да се меси в спора между шахматните федерации в България, но смята за неблаготворно разделението в шахматната общност.

 

През последните години различни шахматни деятели опитват да застанат начело на спорта в страната, като в момента има поне пет организации, които претендират да бъдат носители на лиценза, връчван от ММС.

 

Позицията на министерството дойде минути след приключването на финалния тайбрек на Световната купа за жени в Баку, в който 20-годишната българка Нургюл Салимова отстъпи на рускинята Александра Горячкина с 1,5:2,5 точки.

 

Ето и какво заявиха от ММС:

 

„Успехът на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат за жени в Баку, Азербайджан, е пореден изключителен за българския шахмат. Това е спортно постижение, което утвърждава авторитета на България в световен мащаб и издига престижа на страната ни.

Вижте и

 

Спортните постижения на Нургюл Салимова, освен повод за радост, отново поставят в центъра на вниманието системните проблеми в българския шахмат.

 

Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите, но смята, че сегашното състояние не подпомага развитието на българския шахмат. И е необходимо да се потърсят начини за преодоляването на различията, защото каузата е обща – успехът на българските шахматисти. Министерството е готово да съдейства за възстановяване на диалога между федерациите и ще намери възможност за стимулиране на Нургюл Салимова за нейните успехи. Министър Илиев поздравява Нургюл за призовото ѝ класиране в Баку и ѝ пожелава шампионски титли.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре