Сега четете
УНСС е домакин на международно състезание по дебати

УНСС е домакин на международно състезание по дебати

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е домакин на международното състезание по дебати Sofia Pre-EUDC 2023. Събитието бе открито днес и ще се проведе в рамките на два дни, съобщават от висшето учебно заведение.

Общо 150 са участниците в състезанието днес. Те са представители на различни университети от Европа.

„Много се радвам, че предпоследният етап на това най-престижно европейско състезание по дебати се провежда в нашия университет. Победителите ще участват в Европейското първенство по дебати, на което България за първи път е домакин и което ще се състои в Бургас от 21-и до 25-и август“, коментира проф. д-р Матилда Александрова, заместник-ректор по учебната дейност. Тя откри състезанието, като пожела успех на участниците от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

По думите на проф. Александрова за един стойностен дебат са необходими креативност, солидна аргументация и комуникационни умения. „Изключително съм щастлива, че и наши студенти се състезават със студенти от най-престижните университети в Европа, сред които Оксфорд, Кеймбридж, Лондонския университет по икономически и политически науки“, допълни тя.

„Това състезание е от огромно значение за всички участници, тъй като се явява нещо като „генерална репетиция“ за EUDC 2023 (Европейското първенство по дебати) в Бургас“, каза  Максим Зангов от организационния екип на международното състезание по дебати.

Той посочи, че форматът на дебатите е т.нар. „британски парламентарен“, който е най-разпространеният в света.  Във всеки дебат участват четири отбора от по двама души. Два от отборите, наречени „правителството“, защитават зададената тема, а другите два, „опозицията“, им опонират. Във всеки дебат има съдия, който излъчва победителя след края на дебата.

Вижте и

Темите, по които се дебатира, са свързани с политиката, икономиката, социалната сфера, философията и спорта, като конкретната тема за всеки дебат се обявява 15 минути преди началото. Съдиите на състезанието са Мат Кайто от Лондонския университет по икономически и политически науки, Анна Шредър от Техническия университет в Хайфа, Израел, Тамар бен Меир от Института Вайзман в Реховот, Израел, Илия Иванишевич от Белградския университет и Тин Пулич от Загребския университет.

На 19 август предстои да се проведат четири четвъртфинални дебата, след които осем отбора ще продължат към двата полуфинала. От тях ще бъдат излъчени четирите финалиста, които ще се състезават в Бургас.

Организатори на събитието са „Асоциация дебати България“ и Междууниверситетският център за развитие на кариерата при УНСС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре