Сега четете
Заради повишена влага в турбината Финландия спря един от ядрените реактори на АЕЦ „Олкилуото“

Заради повишена влага в турбината Финландия спря един от ядрените реактори на АЕЦ „Олкилуото“

Втори енергоблок на финландската АЕЦ „Олкилуото“ спря да генерира електроенергия и бе изключен от електропреносната мрежа на страната рано тази сутрин заради проблем, причинен от повишена влага в турбината на реактора. Проблемът не е оказвал влияние върху ядрената безопасност, съобщи финландският оператор „Теолисууден Войма Ой“ (Teollisuuden Voima Oyj – TVO) на официалната си страница.

Не е ясно кога атомната мощност ще бъде пусната в търговска експлоатация отново.

Прекъсването на работата на ядрения реактор, един от петте, с които Финландия разполага, идва в момент на слабо производство на вятърна енергия в страната, което вече повиши цените на електроенергията, съобщи Ройтерс, цитирайки изказване на Петер Енгблом Нордби, анализатор в „Рефинитив“ (Refinitiv).

Днес цените на електроенергията във Финландия скочиха до 270 евро за мегаватчас (MWh) в часовете, когато обикновено търсенето е най-високо, надвишавайки значително цените в другите скандинавски страни и континентална Европа, показват данни на платформата за търговия с електроенергия „Норд пул“ (Nord Pool).

Вижте и
Румен Радев

„Очакваме производството на енергия от ветрогенератори на час да бъде с 800-1000 мегаватчас по-ниско от нормалното производство в пикови часове“, каза още Нордби.

Производство на енергия от вятър също се очаква да бъде доста под обичайното през следващата седмица и се очаква цените на тока също да останат високи, добави той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре