Сега четете
Изследването „Дегустация на шейкове“ или Могат ли очакванията да променят количеството на отделяните човешки хормони?

Изследването „Дегустация на шейкове“ или Могат ли очакванията да променят количеството на отделяните човешки хормони?

Изследването, наречено „Дегустация на шейкове“ се провежда в лабораторията на психоложката Алия Крам, където участниците трябва да отидат в 8 часа сутринта, без да са закусвали. При първото си посещение доброволците получават млечен шейк с надпис „Поглезете се. Разкош, който заслужавате“ и етикет за хранителната стойност, на който е отбелязано „620 калории, 30 грама мазнини“. При второто посещение, една седмица по-късно, им предлагат да изпият по един млечен шейк с името „Наслада без угризения“ и етикет, на който пише „140 калории, 0 грама мазнини“.

Докато пият млечните шейкове, от участниците се вземат кръвни проби. Идеята на Крам е да измери промените в нивата на хормона грелин, известен още като хормон на глада. Когато нивата на грелин в кръвта се понижават, човек се чувства сит, а когато се повишават, започва да изпитва глад. Нивата на грелин спадат драстично при прием на калорична храна с високо съдържание на мазнини. В случая с дегустацията на шейковете може да се предположи, че двете напитки ще имат съвсем различен ефект върху нивата на грелин. Така се и оказва. Пиенето на „Наслада без угризения“ води до малък спад на грелина, докато ефектът от консумацията на питателния шейк „Разкош, който заслужавате“ е значително понижени нива на хормона.

Само че нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Има уловка. Етикетите на млечните шейкове са фалшиви. И в двата случая участниците получават един и същ млечен шейк с 380 калории. Така че храносмилателният тракт би трябвало да реагира по еднакъв начин. Резултатът обаче е различен: първия път, когато са били с убеждението, че шейкът е калорично лакомство, нивата на грелин са спаднали три пъти повече, отколкото при второто посещение, когато са смятали, че това е диетична напитка. Тоест ефектът, който хората са очаквали (да се заситят от шейка) е резултатът, който са получили.

Вижте и

Това изследване на Крам потвърждава нейната теория и показва, че очакванията могат да променят нещо толкова конкретно като количеството на хормон, отделян от стомашно-чревния тракт.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре