Сега четете
От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на площад Александър I №1 (бившия партиен дом)

От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на площад Александър I №1 (бившия партиен дом)

От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на площад Александър I №1 (бившия партиен дом), заяви председателят на парламента Росен Желязков. Той обясни на журналисти как ще протичат пленарните заседания през есенната сесия на Народното събрание.

Желязков отбеляза, че от много години в бившия партиен дом се намират голяма част от залите, в които се провеждат заседанията на постоянните комисии. Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт, посочи той. Според него трябва да се направи сериозно обследване и да започне реконструкция, защото другата сграда не е ремонтирана десетилетия. Тя е културна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена, като най-належащото освен инфраструктурата, това е ремонтът на покрива, защото има сериозни течове, което вече си личи и по фасадата на сградата на Народното събрание, добави Желязков.

Той припомни, че е имало полемика за достъпа на медиите в сградата на Александър I. Тогава работните места на журналистите бяха на приземния етаж и нямаха възможност за контакти с депутатите. Предвижда се медиите да имат достъп до депутатите на две места – във фоайето на централния вход откъм Ларгото (от където ще влизат народните представители сутрин) и пред пленарната зала на третия етаж. Има и определено място за провеждане на брифинги, както и конферентна зала на втория етаж, където ще заседават парламентарни групи и ще се организират различни мероприятия. Медиите няма да имат достъп до кулоарите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

Според Желязков организацията ще е много по-оптимална, защото на едно място ще бъдат и комисиите, и парламентарните групи, и ръководството на парламента, а има и доста по-съвременни и добри условия за работа.

По думите му тук не става въпрос за комфорт и лукс, а за възможност да се работи в една по-достъпна среда. Знаем, че има доста сериозно политическо говорене по темата още отпреди години от гледна точка първо на духа, който витае в тази сграда, но ние считаме, че парламентът с работата си трябва да променя атмосферата, а не атмосферата да влияе върху народните представители, добави Желязков.

Той уточни, че не става въпрос за временно преместване. Желязков обясни, че тази легислатура ще работи тук със сигурност, защото ремонтът на другата сграда ще трае не по-малко от три години. Какво ще се случи със следващата легислатура е автономно решение на следващото НС, каза още той. Желязков коментира, че с изключение на „Има такъв народ“, другите групи разбират необходимостта и аргументите от преместването. Той обясни, че още в 48-ото НС е имало такова решение, но тогава не се реализирало заради краткия живот на парламента.

За преместването няма да има оперативни разходи. Пултовете за гласуване ще бъдат преместени и ще бъде монтирана озвучителна система. Предстои изграждането на комуникационна видео и аудио конферентна система, което ще отнеме време.

Вижте и

Според него трябва да му се намери мястото на надписа „Съединението прави силата“, защото е девизът не само на НС, а и на нацията.

В отговор на въпрос Желязков уточни, че на този етап нямало решение сградата на Народното събрание да бъде превърната в музей.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре