Сега четете
Лятната АНТИСПИН кампания започна

Лятната АНТИСПИН кампания започна

Започва лятна АНТИСПИН кампания. Това съобщават на сайта си от Столичната регионална здравна инспекция. Кампанията ще продължи до 31 август 2023 г., като това е четвъртият етап от кампанията тази година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и на хората в риск за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции. В рамките на информационната кампания, на териториите на столичните плувни басейни ще бъдат предоставяни предпазни средства и информационни материали.

СПИН се причинява от вирус наречен ХИВ (човешки имунодефицитен вирус), който е открит през 1893 г. във Франция от проф. Люк Монтание и екипа му, припомнят от инспекцията. През следващата година е разработен тест за откриване на ХИВ антитела. Ако не бъде лекуван заразеният, ХИВ почти винаги води до разрушаване на имунната система, което прави тялото податливо на едно или повече заболявания, които обикновено не засягат хората със здрава имунна система. Този етап от развитието на ХИВ-инфекцията се нарича „СПИН“, допълват от инспекцията.

През първото полугодие на 2022 г. за ХИВ са били изследвани 128 216 лица и са били открити 214 ХИВ –серопозитивни. От тях 63 % са български граждани, а 37 % – чужденци. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните жени (128/86), посочват още от инспекцията. Почти всички – 97 %, от новорегистрираните с ХИВ инфекция са се инфектирали по сексуален път.

Инфекцията се предава при полов път, по кръвен път и пи вертикален път. По вертикален път инфекцията се предава от бременната жена на плода, в утробата, при раждане или при кърмене, припомнят от инспекцията.

Вижте и

През май тази година от Министерството на здравеопазването съобщиха данни от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, според които от началото на 2023 г. са открити нови 77 ХИВ-серопозитивни лица. Носителите на ХИВ-инфекцията в България са над 4100, а към 31 март 2023 г. в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН се проследяват 2236 лица. От тях 2200 получават съвременна антиретровирусна терапия. Терапията на заболяването е безплатна.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре