Сега четете
Съдия Тоньо Тонев: Съдебно-медицинската експертиза е категорична – тези наранявания са леки телесни повреди по смисъла на закона

Съдия Тоньо Тонев: Съдебно-медицинската експертиза е категорична – тези наранявания са леки телесни повреди по смисъла на закона

Съдебният тричленен състав, единодушно подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е постановил съответния акт, който според мен е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представителите на Окръжната прокуратура. Това съобщи на брифинг тази сутрин съдия Красимир Георгиев, административният ръководител на Окръжен съд – Стара Загора, във връзка със случая, при който 18-годишно момиче пострада, след като приятелят ѝ причини множество наранявания по главата, крайниците и тялото.

„Съдебно-медицинската експертиза е категорична – тези наранявания са леки телесни повреди по смисъла на закона“, това заяви на брифинга председателят на съдебния състав, постановил акта, съдия Тоньо Тонев.

„Докладчик съм по делото, което представих и на състава, когато се оттеглихме на тайно съвещание. Става въпрос за обвиняем, който е подведен под наказателна отговорност за средна телесна повреда на Дебора Михайлова. Трябваше да обсъдим доказателствата, които сочат не само съпричастност на обвиняемия, но и да подплатяват наличната квалификация, за която е привлечен по Наказателния кодекс. Имаме конкретика. Привлечено е лице като обвиняем по чл. 129, ал 2. В този случай следва да отсъдим, съдейки по заключението на съдебния медик, чиято компетентност не оспорвам, дали покрива някои от нараняванията, които се покриват в чл. 129“, каза тя.

„Установени са наранявания, които поотделно и в съвкупност сочат разстройство на здравето, но не и опасност за живота. Колкото и стряскащо за общността да бъде, то се квалифицира като лека телесна повреда. За да има средна телесна повреда, трябва да има опасност за живота. Ние не установихме това. Доказателствата не подплатиха квалификацията за средна телесна повреда. Тези производства са бързи“, уточни съдия Гьонева. Според нея „в случая заключението на съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които поотделно и в съвкупност сочат за временно разстройство на здравето, но не опасно за живота, затова, колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществеността и ние го разбираме, но законодателят го квалифицира, като лека телесна повреда, ако и да не е лека в житейския смисъл. В този случай, за да има средна телесна повреда, следваше да е налице поне временно разстройство на здравето, но опасно за живота, а ние това не го установихме“.

„Нямаме правомощия допълнително да изследваме предмета на експертизата. Производствата са незабавни, а не бързи. Ние незабавно се произнасяме. Ние разбираме също чисто човешката реакция, не сме роботи, а хора. Нашата работа е да видим какви доказателства има към момента и въз основа на закона можем ли да потвърдим такова решение със сериозна мярка. Ако е неправомерно задържан, след това има други производства и пак ние ще сме виновни“, заяви Гьонева.

„Аз съм убеден, че съдебният състав, който е тричленен и единодушно е подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е постановил съответния съдебен акт, който според мен е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представителя на Окръжната прокуратура“, каза председателят на съда Красимир Георгиев.

Вижте и

„В този случай ние сме длъжни при причинено телесно увреждане и искане на най-тежката мярка, да обсъдим доказателствата, които сочат не само на съпричастност на обвиняемия в съответната деятелност, но и в това доказателствата по делото да установяват наличната квалификация, за която той е привлечен“, каза съдия Гьонева.

Тя обясни, че той е привлечен за средна телесна повреда и че в този случай са много важни медицинските експертизи.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
2
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре