Сега четете
Ким Чен-ун се срещна с руския министър на отбраната Сергей Шойгу

Ким Чен-ун се срещна с руския министър на отбраната Сергей Шойгу

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и високопоставена китайска делегация в Пхенян в навечерието на големите тържества по случай годишнината от края на Корейската война, съобщиха местните държавни медии. Това беше първата публична среща на Ким с чуждестранни гости от началото на пандемията от КОВИД-19, предаде Франс прес.

Ким проведе „приятелски разговор“ с Шойгу, който му връчи „подписано писмо“ от руския президент Владимир Путин, посочи официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

В навечерието на „грандиозния спектакъл“ по случай годишнината, която се отбелязва днес, той се срещна и с китайска делегация, оглавявана от члена на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ли Хунчжун, „който любезно предаде на уважаемия другар Ким Чен-ун писмо, изпратено му лично от (китайския президент) Си Цзинпин“, допълва КЦТА.

Пхенян отбелязва 70-годишнината от сключването на 27 юли 1953 г. на примирието, сложило край на бойните действия в Корейската война. В КНДР празникът е наричан „Денят на победата“.

Русия, традиционен съюзник на Северна Корея, е една от малкото държави по света, с които Пхенян поддържа приятелски отношения.

„Припомняйки с голяма емоция историята на дружбата между КНДР и Русия, която има своите дълбоки корени, Ким и Шойгу обсъдиха въпроси от взаимен интерес в областта на националната отбрана и сигурност, както и регионалната и международната среда на сигурност“, отбеляза КЦТА.

Ким и Шойгу посетиха и оръжейно изложение, където на руския министър бяха показани „нови образци оръжие и военна техника“, посочва КЦТА в отделно съобщение.

Севернокорейският лидер е твърд в подкрепата си за инвазията на Москва в Украйна, включително доставяйки според Вашингтон ракети на Русия.

По време на посещението той разказа на Шойгу „за въоръжението и техниката, които се изобретени и произведени като част от плана за националната отбрана на Северна Корея и многократно изрази убеждението си, че руската армия и народ ще постигнат големи успехи“, допълни КЦТА.

Ройтерс отбелязва, че по време на обиколката на изложението Ким е показал на Шойгу ракети, които са забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН, за които са гласували и Китай, и Русия, и допълва, че те са послужили като фон, на който да бъде изразена на солидарност между три държави, обединени от противопоставянето си със САЩ.

Пекин е най-важният съюзник и икономически благодетел на Пхенян. Отношенията им се зараждат по време на кръвопролитията на Корейската война през 50-те години.

Ким каза на Ли, че „корейският народ никога няма да забрави обстоятелството, че храбрите бойци на Китайските народни доброволци са пролели кръвта си в името на победата във войната“, отбеляза КЦТА.

Вижте и

Спътникови снимки показват, че Северна Корея се готви за голям военен парад по случай днешната годишнина.

Южнкорейската агенция Йонхап съобщи, като се позова на неназовани правителствени източници, че се наблюдават „явни признаци“, че през последните дни е имало среднощни репетиции за парада на площад „Ким Ир-сен“ в Пхенян.

Отправянето на покана към чуждестранни гости за тазгодишните чествания се случва за пръв път от началото на пандемията и подсказва, че властите в Северна Корея са въвели по-облекчен режим за контрол на границите.

Посещението на руската и китайската делегация е първата публична визита на чуждестранни представители, откакто през 2020 г. КНДР затвори границите си заради пандемията.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре