Сега четете
Николай Денков: България и Гърция са стратегически партньори по отношение на енергийните и транспортните коридори север-юг

Николай Денков: България и Гърция са стратегически партньори по отношение на енергийните и транспортните коридори север-юг

Имахме позитивни и конструктивни разговори, тъй като България и Гърция са стратегически партньори по отношение на енергийните и транспортните коридори север-юг. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който се завърна от еднодневно посещение в Атина, Гърция, където имаше разговор с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис.

БТА

Концесии на пристанищата в Кавала и Александруполис

„Беше важно за нашата държава да видим доколко можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис. По отношение на Кавала, предстои подписване на договор на гръцката държава с концесионера и ясно е заявено съгласие България да се включи в тази концесия. Изходната точка за преговори е 20% участие на България. Това е независимо от терминалите за втечнен газ, а е за самото пристанище. Предстои в следващите месеци да има развитие по темата“, обясни Денков.

Премиерът подчерта, че за пристанището в Александруполис на този етап концесията е спряна, но ако отново бъде открита, България ще може отново да заяви своя интерес.

Газови връзки 

„Връзките са изградени. Миналата година Гърция изигра ключова роля, когато беше спрян газът от „Газпром“, за да можем без прекъсване да захраним нашата икономика и битовите потребители. В момента се работи усилено към увеличаване на интензитета на газа, който може да се подаде. В момента това се прави чрез поставянето на нови компресорни станции. Това позволява не само България да бъде захранена, но и да може да се пренася газ към съседни страни, на север и на запад от нас“, коментира Николай Денков.

По думите на премиера от гръцка страна е заявен интерес към разширението на българското газохранилище в Чирен, за да могат, срещу заплащане, да ползват допълнителни обеми. Денков съобщи, че от Гърция е проявен интерес и към евентуално изграждане на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“.

Тръбопровод Александруполис – Бургас

Тръбопроводът Александруполис – Бургас и възможностите за внос нефт за захранване на рафинерията е бил още един от акцентите на разговорите между премиерите на България и Гърция.

Развитие на железопътните линии 

Вижте и

Развитието на железопътните линии също е сред обсъждането на срещата теми, подчерта премиерът.

„Едната е към Кулата, другата – към Свиленград. Имаше проблеми с техническото състояние на гръцките железници. В момента вече се работи и това би позволило да се пренасят повече товари“, каза той.

Пожарите в Гърция

Примерът подчерта, че на срещата му с Кириакос Мицотакис е обсъждана и ситуацията с пожарите в южната ни съседка. По думите на Денков гръцката страна е изразила благодарност за помощта от България, която е изпратила първо 20, а след това още 50 пожарникари.

В състава на българската делегация при днешното посещение са били също министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейкoв и министърът на енергетиката Румен Радев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре