Сега четете
БАСФ и компанията „Минян“ ще строят офшорен вятърен парк в Китай

БАСФ и компанията „Минян“ ще строят офшорен вятърен парк в Китай

БАСФ (BASF), най-големият химически концерн в света, и китайската енергийна компания „Минян“ (Mingyang) възнамеряват да изградят офшорен вятърен парк в град Джанцзян в провинция Гуандун, Югоизточен Китай. По-голямата част от произведената електроенергия ще служи за захранване на обекта на концерна в региона. Това съобщи германският конгломерат днес в Лудвигсхафен.

Очаква се след като бъде завършен през 2025 г., вятърният парк да достигне мощност от 500 мегавата. Разрешението за строеж от китайските власти все още се чака. БАСФ не е предоставил финансови подробности за проекта, пише германският вестник „Ханделсблат“.

Делът на концерна в съвместното дружество е 10 процента, а китайският партньор „Минян“ държи 90 на сто от акциите.

БАСФ инвестира до 10 милиарда евро в новия завод в Джанцзян, което го прави най-голямата единична инвестиция в историята на компанията. Строителният проект официално започна в края на 2019 г. Първото производствено съоръоръжение за производство на технически пластмаси, необходими на автомобилната и електронната индустрия, влезе в експлоатация през септември 2022 г.

Вижте и

Плановете са производственият обект на БАСФ в китайския град да бъде завършен през 2030 г. и да бъде третият по големина в света след тези на концерна в Лудвигсхафен и Антверпен.

Същевременно се отправят критики, че химическата компания се става твърде зависима от Китай с инвестицията от милиарди евро предвид тлеещото геополитическо напрежение с Тайван.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре