Сега четете
Днес отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски

Днес отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски

Днес отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски, който е роден в Карлово на 18 юли 1837 година. Чествания и тържествено отбелязване на годишнината ще има в цялата страна.

Васил Левски е идеолог на българската национална революция, организатор  и ръководител на българското националноосвободително движение.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски,, е роден на 18 юли (6 юли ст. ст.) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Учи във взаимно училище в Карлово, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. От 1855 г. е послушник при вуйчо си Хаджи Василий, таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора, учи две години в класно училище в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници. На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“ под мантията на йеромонах Кирил, а през следващата 1859 г. Пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон.

През 1861 г. под влияние на Георги Сава Раковски, Левски се посвещава изцяло на революционното дело. През 1861 г. Левски заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград, където заради храбростта и ловкостта му е наречен Левски.

В периода 1864-1867 г. Васил Левски е учител във Войнягово, Карловско, и в село Ени кьой, Тулчанско. През 1867 г. той се прехвърля в Румъния, за да се включи в подготвяните за преминаване в България въоръжени чети.  През 1867 г. се включва във формирането на Втората българска легия.

Осъществява две обиколки в България – първата от 11 декември 1868 г. до 24 февруари 1869 г. и втората – от 1 май до 26 август 1869 г., по време на които изгражда първите революционни комитети в България – в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот. През есента на 1869 г. участва в създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния.

На 27 май 1870 г. отново се връща в България и изгражда Вътрешната революционна организация (ВРО) в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април-4 май 1872) е утвърден за „главен апостол на цяла България, Тракия и Македония“, след което напуска Букурещ и продължава апостолската си дейност в българските земи.

На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче (намиращо се в село Къкрина, Ловешко). От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага  да бъде осъден на смърт. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 6 февруари ст. ст. (18 февруари н. ст.) 1873 г. е обесен в покрайнините на София от турските власти.

След смъртта му в широка употреба влиза прозвището Апостола на свободата или само Апостола, за което заслуга има писателят Иван Вазов.

Вижте и

За отбелязването на 186 години от рождението на Апостола, държавният глава Румен Радев ще посети Карлово. Тържествената програма ще започне в 21:00 ч. на площад „Васил Левски“ в града. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе слово и ще отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата. Вчера президентът откри паметник на Васил Левски в Троян. „Вече 186 години от рождението и 150 години след гибелта на Левски ние като народ продължаваме да черпим сила от неговото свято дело. Продължаваме да търсим начин да съграждаме знаци на признателност към най-свидния син на България“, посочи държавният глава.

В Созопол на площад „Хан Крум“ вицепрезидентът ще открие бюст-паметник на Васил Левски, посветен на 186-годишнината от рождението му.

В София от 11:00 ч. пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Борисовата градина ще се проведе тържествена церемония. В програмата ще участва Гвардейският представителен духов оркестър. Честването е част от Календара на културните събития на Столична община. Вечерта в 18: 00 ч. тържествено ще бъде открита изцяло обновената къща-музей „Васил Левски“ в квартал „Бенковски“.

По повод честването на рождението на Апостола в Радомир ще гостува фото-документалната експозиция от Националния музей (НМ) „Васил Левски“ в Карлово. Изложбата, която ще бъде показана в сградата на Общинския исторически музей и е под надслов „Европейските измерения на Освобождението на България“, е дело на Държавна агенция „Архиви“. Тя се състои от четиринадесет табла, на които са представени едни от преломните и важни събития за България. Включените в изложбата документи са от фондовете на руски, финландски, немски, австрийски, италиански и испански архиви, чиито копия се намират в колекцията „Чуждестранни микрофилми“ на Централен държавен архив.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре