Сега четете
ЕП утре ще гласува нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на годината

ЕП утре ще гласува нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на годината

Европейският парламент тази вечер ще обсъди, а утре ще гласува нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на годината. Това сочи дневният ред за последното заседание на евродепутатите преди лятната ваканция.

Очаква се ЕП да заяви, че двете страни изпълняват необходимите условия. Разширяването на Шенгенското пространство без гранични проверки би направило ЕС по-силен, се заявява в проектодокумента. Допълва се, че отказът от приемането на двете страни се използва за „антиевропейска пропаганда“. Отбелязват се последиците за икономиката и околната среда от оставането на двете държави извън Шенген. Отправя се призив към Европейската комисия да прецени разходите на България и Румъния, свързани с това, че са извън пространството и да оцени възможностите за финансово обезщетение.

В съобщение на ЕП се отчита, че евродепутатите многократно са подкрепяли присъединяването на България и Румъния към Шенген. Последно това стана с резолюция от 5 октомври 2022 г. и в дебат на 14 декември миналата година.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре